Biznis i politika
StoryEditor

Bujas: Odlaskom Marića možda odlazi i posljednji ministar koji je imao bar malo kičme, stav i kontekst

06. Srpanj 2022.
Hrvoje Bujasfoto Ratko Mavar

- Odlaskom Zdravka Marića, dojučerasnjeg ministra financija, kojeg sam cijenio kao sugovornika zadnje tri godine, no isto tako mu zamjerao da u svom šestogodišnjem mandatu nije išao s jačim i ozbiljnijim reformama (koje UGP trazi od prvog dana), možda ipak odlazi i posljednji ministar koji je imao bar malo kičme, bar neki stav i kontekst. Čini mi se da Vlada vise nema niti soli niti papra, da je puka “tehnička”, da ne kazem, poslušnička - smatra Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnika.

Na svom se Facebook profilu osvrnuo i na novog ministra financija Marka Primorca. - Ekonomski fakultet sam završio 1997. godine, i priznajem, praktički nisam naučio ništa, jer je sam program bio zbrčkana kombinacija svega i svačega, socijalizma i kapitalizma, bez ozbiljnog individualnog pristupa (kao što rade drugi, bitni fakulteti), a cilj je bio diploma (nažalost, kao i velikoj većini nas tada, a vjerujem i danas), a fakultetu su bile bitne brojke, no ne i efekt. K tome, bio je to sajam taštine, klanova i pokusaja političkog pozicioniranja (tada mahom SDP-ovci), danas mahom (HDZ-ovci), a samo rijetki profesori su doista gajili kulturu učenja/studiranja, među njima izdvajam prof. Velimira Sriću i Peru Sikavicu (naravno, ima ih još).

Sve to pišem jer nam s navedenog fakulteta (nekoć bitnog, danas, nažalost marginalnog) dolazi još jedan u nizu ministara, Marko Primorac, kao novi ministar financija, široj javnosti nepoznat, a koji će biti ili onaj koji pokreće reforme ili puki poslušnik (pogodite na što se ja kladim) - napisao je Bujas.

Podsjetimo, Vlada je u utorak navečer potvrdila da potpredsjednik vlade i ministar financija Zdravko Marić odlazi iz vlade i da će premijer Andrej Plenković za novoga ministra predložiti Marka Primorca.

- Točno je da Zdravko Marić na vlastitu inicijativu odlazi s mjesta potpredsjednika Vlade i ministra financija. Predsjednik Vlade izvijestit će o odlasku Marića članove Vlade sutra na užem kabinetu (9h) i članove parlamentarne većine (12h)", izvijestio je glasnogovornik vlade Marko Milić. - Zahvalni smo mu na doprinosu koji je dao u Vladi u proteklih šest godina - stoji u Milićevoj poruci medijima.

- Već sutra predsjednik Vlade parlamentarnoj većini predstavit će Marka Primorca kao kandidata za novog ministra financija, a zastupnicima u Hrvatskom saboru već tijekom idućeg tjedna - rekao je Milić.

Tko je Marko Primorac?

Marko Primorac (1984.) profesor je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, čije je područje ekpertize upravljanje financijama u javnom sektoru, porezna politika i fiskalna decentralizacija.

Vlada će nastaviti kao i dosad raditi na rješavanju svih izazova s kojima  smo u krizi suočeni, štiteći hrvatske građane i gospodarstvo, zaključuje Milić.

Primorac se bavi izučavanjem javnih financija, lokalnim financijama, poreznim sustavom i upravljanjem javnim dugom, a u njegovoj biografiji uz ostalo piše da je kao autor ili koautor objavio četiri sveučilišna udžbenika.

U 2016. bio je član Stručne radne skupine za reviziju poreznog sustava i izradu novih zakonodavnih rješenja u poreznom sustavu Hrvatske, a 2017. član Povjerenstva za izradu novog modela sustava financiranja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave pri Ministarstvu financija.

U 2018. je bio član Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava te član stručne radne skupine za izradu Nacionalne razvojne strategije pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Od 2018. do 2020. obnašao je dužnost savjetnika za gospodarstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Od 2016. je član Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, od 2017. do 2018. bio je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske elektroprivrede d.d., a od 2018. je zamjenik predsjednika Revizijskog odbora Hrvatske lutrije d.o.o.

Od 2021. je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije te predsjednik Revizijskog odbora. Od 2021. je vanjski član Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora.

 
 
 
24. travanj 2024 01:31