Biznis i politika
StoryEditor

CEIZ indeks upućuje na rast BDP-a u prvom kvartalu za 3,8 posto

11. Svibanj 2023.
hrvatska rast bdp-a

Kretanje CEIZ indeksa sugerira da će hrvatsko gospodarstvo u prvom kvartalu porasti za 3,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, procjene su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ), iz kojeg napominju da za precizniju ocjenu kretanja poslovnog ciklusa treba pričekati objavu vrijednosti indeksa za ožujak.

U veljači je CEIZ indeks smanjen za 1,29 indeksnih bodova u odnosu na isti mjesec 2022. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec zabilježio vrlo blagi pad od 0,11 indeksnih bodova, stoji u objavi na EIZ-ovoj internetskoj stranici.

Ako se promatraju pojedine komponente indeksa, navode iz EIZ-a, u odnosu na prethodni mjesec višu sezonski prilagođenu vrijednost u veljači ove godine su ostvarile dvije komponente - broj dolazaka turista i promet u trgovini na malo.

S druge strane, prihodi državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost zabilježili su smanjenje desezonirane vrijednosti u odnosu na prethodni mjesec, a komponenta indeksa obujma industrijske proizvodnje je stagnirala.

- Na osnovi kretanja vrijednosti indeksa možemo procijeniti da će u prvom tromjesečju 2023. hrvatsko gospodarstvo rasti za 3,8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što znači da godišnja stopa rasta BDP-a u prvom tromjesečju nastavlja usporavanje koje se bilježi od drugog tromjesečja 2022. - istaknuto je.

Za precizniju ocjenu kretanja poslovnog ciklusa u prvom tromjesečju 2023. treba pričekati objavu vrijednosti indeksa za ožujak 2023., napomenuli su iz EIZ-a.

Dodali su i da je mjesečna procjena stope rasta BDP-a na temelju vrijednosti CEIZ indeksa indikativna i da ju treba koristiti prvenstveno kao informaciju o tekućem stanju i smjeru kretanja poslovnog ciklusa u RH.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

 

19. travanj 2024 15:50