Biznis i politika
StoryEditor

CERP ne želi komentirati izvješća Uprave i Nadzornog odbora ZTC-a

13. Kolovoz 2022.
 
Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) je zaprimio zatražena Izvješća od Nadzornog odbora i Uprave društva Zrakoplovno-tehnički centar d.d. Gore navedena Izvješća ne možemo komentirati do donošenja odluke nadležnog tijela CERP-a, stoji u odgovoru ove državne institucije na Liderov upit u vezi s aktualnim stanjem i nadzorom poslovanja državne tvrtke koja je u njenom portfelju.
 
Tako da ćemo neutvrđeno vrijeme ostati uskraćeni za odgovor jesu li utvrđeni propusti u poslovanju ZTC i kako će postupiti CERP kao zastupnik vlasnika – države.
 
Kako problemi u poslovanju ZTC-a svakodnevno pune medijski prostor, a najnoviji moment je da su četiri tehničara dala otkaz, izvjesno je da stanje može biti samo gore. 
 
Iz CERP-a su se već ranije pravdali kako Skupština društva ZTC, zastupana po njima, 'ne vodi i nije odgovorna za operativno poslovanje i nadzor poslovanja navedenog društva te ne može biti odgovorna za eventualne propuste u poslovanju.'
 
Točno je da poslovanje vodi Uprava društva, a Nadzorni odbor nadzire vođenje poslovanja te podnosi glavnoj skupštini izvješće o obavljenom nadzoru. S obzirom da su i u jednom i drugom tijelu predstavnici države zapravo ne začuđuje opći nemar za tim istim poslovanjem. Jedinu nervozu unose mediji.

 

U iščekivanju odluke CERP-a

 
Tako je ovih dana Jadranka Čengija Šarić, direktorica Sektora za restrukturiranje i prodaju u CERP-u govoreći o problemima u ZTC-u novinarima rekla kako 'Nadzorni odbor ima obvezu da ako uoči problem, o tome obavijesti vlasnika, u ovom slučaju državu. Mi od njih dosad nikakvo upozorenje nismo dobili'. Time je odgovornost svalila direktno na predsjednicu Nadzornog odbora ZTC-a Vildanu Megle
 
Koliko je ZTC bio u zavjetrini dok ova požarna sezona svu njegovu trulež nije izvukla pod reflektore govori i podatak da je Megle na čelu NO-a punih deset godina, a nedavno je predložena za novi četverogodišnji mandat.
 
- CERP je kao zastupnik Republike Hrvatske zatražio od Nadzornog odbora i Uprave društva dostavu Izvješća o stanju u društvu s naglaskom na pitanja nepoštivanja rokova isporuke protupožarnih aviona i neadekvatan broj izvršitelja preuzetih obveza.
 
Nakon zaprimanja odgovarajućih izvješća utvrdit će se činjenice i donijeti odgovarajuće odluke iz nadležnosti skupštine društva te će se i nadalje poduzimati sve radnje na koje je CERP kao zastupnik Republike Hrvatske u skupštini društva ovlašten sukladno odredbama Zakona o trgovačkim društvima, kako bi se utvrdila odgovornost i spriječili  propusti u poslovanju – stav je CERP-a.
 
O rokovima zasad ni riječi.
26. travanj 2024 01:14