Biznis i politika
StoryEditor

Cijena europskog plina na dvogodišnjem minimumu

28. Svibanj 2023.
foto Shutterstock

Cijena europskog plina nastavlja pad ispod EUR 30 po MWh na dvogodišnji minimum zahvaljujući rekordnim razinama skladištenja (66 posto), što je čak 17 postotnih bodova više nego uobičajeno za ovaj dio godine te obilnoj ponudi kroz LNG kanale nasuprot tmurnijim ekonomskim izgledima s negativnim implikacijama na potražnju za plinom, stoji u HUP-ovoj analizi Fokus tjedna.

Svejedno, bili bismo oprezni u pogledu daljnjeg pada cijena. S jedne strane, izračuni na Bloombergu pokazuju oporavak profitabilnosti proizvodnje električne energije iz plina, odnosno viša u odnosu na proizvodnju iz ugljena. To može povećati potražnju za plinom za proizvodnju električne energije, osobito ako alternativni izvori poput vode, vjetra i sunca podbace zbog vremenskih uvjeta ili ako francuski nuklearni output ponovno razočarava.

S druge strane, cijene plina u SAD kao vodećem dobavljaču plina kroz LNG u Europu od nedavno ponovo rastu. Naime, američki proizvođači električne energije značajno su povećali potražnju za plinom od ožujka ove godine, broj plinskih platformi naglo je pao polovicom svibnja, a obnova zaliha tijekom zadnja tri tjedna odvije se sporije no inače.

Pad cijena žitarica

Nije samo pšenica snažno pojeftinila nakon dogovora Rusije i Ukrajine o produžetku trgovine žitaricama, već padaju i cijene kukuruza blizu 560 američkih centi po bušelu. Spomenuta razina je čak nešto ispod lanjske srpanjske razine, te ispod razine prije početka ruske invazije na Ukrajinu.

Pad cijena odražava poboljšane izglede na strani ponude: nakon što se ispostavilo da je ponuda u 2022./23. smanjena u odnosu na prethodnu sezonu, dijelom zbog štete od suše u Europi te posebno u SAD-u, Ministarstvo poljoprivrede SAD-a očekuje oporavak proizvodnje u novoj sezoni.

Urod u EU kao jednom od najvećih uvoznika kukuruza, ipak je pao za oko 26 posto u usporedbi sa sezonom 2021./22. Štoviše, USDA predviđa snažan usjev u Brazilu, koji je ove godine nadmašio SAD na ljestvici najvećih svjetskih izvoznika i, prema mišljenju USDA-e, Brazil će ostati u vodstvu i u nadolazećoj sezoni 2023./24

17. travanj 2024 21:05