Biznis i politika
StoryEditor

Cijena rata: SAD premašio vojna davanja iz Afganistana

08. Ožujak 2023.

Od početka Ruske invazije na Ukrajinu, SAD se pokazao kao glavni vojni sponzor Ukrajinaca. Od početka rata do 15. siječnja 2023., u Ukrajinu je stiglo je 46,6 milijardi dolara financijske pomoći  za vojne svrhe.

Kada se izračunaju prosječni godišnji troškovi (u cijenama iz 2022.) prethodnih ratova u kojima su Sjedinjene Države bile uključene, može se vidjeti stvarna veličina izdataka. Naime, isplate Ukrajini već su premašile godišnje vojne izdatke SAD-a u ratu u Afganistanu koji je trajao devet godina, točnije od 2001. do 2010. Znači u manje do dvije godine, SAD je premašio gotovo deset godina rata u Afganistanu.

Ipak, troškovi američke vojske u Vijetnamskom ratu, Iračkom ratu i Korejskom ratu bili su znatno veći, prema na izračune Kielskog instituta za svjetsku ekonomiju. U Vijetnamskom i Korejskom ratu, visoka stopa korištenja streljiva i drugih potrepština koštala je  velike količine novca, uz trošenje opreme i brojnih drugih sredstava.  Za velike troškove u ovim ratovima zaslužna je i velika udaljenost  od ratišta, što je zapravo i uobičajeno za SAD.  Iako je SAD zadržao niz baza u jugoistočnoj Aziji, veliki sustavi naoružanja i potrebne zamjenske komponente morali su se slati ili letjeti preko Pacifika. Osim toga, velika flota nosača zrakoplova uvijek je bila raspoređena uz obalu Vijetnama a brojne misije zračnih snaga također su uzrokovale značajne troškove.

Kritike vojne pomoći

Kako pokazuju neke analize, podrška stanovništva u SAD-u prema ratu opada, što i nije čudno s obzirom koliko se poreznog novca sada slijeva prema Ukrajini. Međutim, američki predsjednik Biden ističe kako je potpuno predan daljnjoj potpori ukrajinskim ratnim naporima.

image
foto Statista

Prema podacima Statiste, američka vlada obvezala se pružiti više financijske pomoći u vojne svrhe od bilo koje druge zemlje.  Tijekom analiziranog razdoblja, Sjedinjene Države angažirale su ukupno 46,6 milijardi dolara (bez vrijednosti isporučenog oružja i opreme). Drugoplasirana zemlja, Ujedinjeno Kraljevstvo, obećala je samo 5,1 milijardu dolara. U relativnom smislu, obje obveze vojne pomoći iznose približno 0,2 posto BDP-a svake zemlje. Gledajući ovu metriku, manji susjedi Ukrajine relativno su više pridonijeli ratnim naporima: na primjer Estonija (vojna pomoć od 1,1 posto BDP-a) ili Latvija (0,9 posto). Čak i kada se zbroji vojna, financijska i humanitarna pomoć koju je SAD isporučio ili obećao, to iznosi samo 0,4 posto BDP-a zemlje.

image
foto Statista
20. travanj 2024 06:46