Biznis i politika
StoryEditor

Damir Vanđelić premijerski kandidat koalicije Fokusa i Republike

27. Ožujak 2024.
Damir Vanđelićfoto Ratko Mavar

Stranke Fokus i Republika u srijedu su objavile zajednički izlazak na parlamentarne izbore, njihov premijerski kandidat bit će predsjednik stranke Republike Damir Vanđelić, koji je kao prioritet naveo depolitizaciju pravosuđa, zdravstva i obrazovanja.

- Kao liberalna stranka centra, inzistirat ćemo na tome da dođe do depolitizacije pravosuđa, obrazovanja i zdravstva. Sva ta tri sektora su danas duboko politizirana i Hrvatska je blokirana lošim kadrovima koji su birani po lošim principima‘ -  izjavio je Vanđelić na konferenciji za medije

Vanđelić je istaknut kao kandidat za premijera koalicije dviju stranaka, čiji čelnici kažu da poslije izbora neće razgovarati s vladajućim HDZ-om.

- ‘Suština demokracije je smjenjivost struktura. Trebaju nam svježe strukture, a ne stalno vrtiti stare kadrove, kao da gledam televiziju prije deset godina. Vraća se Milanović, vratio se Karamarko, tu je još i Plenković, ne znam što još možemo očekivati -  izjavio je Vanđelić.

- Mi vjerujemo da ćemo postići veliki broj mandata. Sigurno je da ćemo kasnije pregovarati s drugim strankama. S HDZ-om nećemo, s drugima smo otvoreni za razgovore. Politika se svela na kaljužu u kojoj se dvije strane sukobljavaju na osobnoj razini te se pritom izgubila bit izbora, a to je da građani biraju one koji će stvarno poboljšati kvalitetu života u Hrvatskoj -  rekao je predsjednik Fokusa Davor Nađi.

Iz obiju stranaka kažu da su građani umorni od korupcije, klijentelizma, praznih obećanja i prepucavanja između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića.

Fokusov zastupnik napominje da se stranka dokazala na vođenju Samobora, Svetog Ivana Zeline, Svete Nedjelje, Dugog Sela, Pirovca i Križa jer su to gradovi s najmanjim porezima, najvećom transparentnošću i najvećim brojem investicija privatnog sektora.

Damir Vanđelić ustvrdio je da nema razlike između SDP-a i HDZ-a, niti između Milanovića i Plenkovića.

Prema njegovu sudu, Plenković je  dva puta pogazio Ustava, a prošli je tjedana, kaže Vanđelić, to učinio i Milanović svojom odlukom da se kandidira na parlamentarnim izborima

- Ako misli sportski igrat, a govori da je frajer, mada na Pešćenici ne bi izdržao ni 15 minuta jer bi dobio šamar i smirio bi se, neka se zbroji. On najprije govori da je kandidat pa sad nije kandidat - poručio je Vanđelić predsjedniku Milanoviću.

Od ostalih politika za koje će se zalagati, koalicija Fokusa i Republike navodi manje poreze, veće plaće, smanjivanje državne regulacije, transparentnost i jačanje institucija te niz konkretnih reformi kao što je vaučerizacija zdravstvenog sustava kako bi zdravstvo postalo brže dostupno svima.

16. travanj 2024 14:40