Biznis i politika
StoryEditor

Dan Bucșa: Očekujemo da će ECB smanjiti stope s 4,50 posto na 3,75 posto

18. Rujan 2023.
Dan Bucșa

Pogledamo li listu sudionika na 15. po redu Danu velikih planova, možemo reći da će i ove godine ta najveća Liderova konferencija privući veliku pažnju poslovne zajednice, ali ne samo nje, nego, slobodno možemo reći i šire. Stvari se polako zahuktavaju, uzbuđenje u Lideru raste, u punom smo jeku s pripremama dok iščekujemo taj 27. rujna kada će se konferencija održati u zagrebačkom hotelu Westin.

Naravno, planirati nešto, pogotovo imati velike planove, prilično je nezahvalno u ovo vrijeme, iako se naizgled čini da se globalna ekonomska situacija stabilizira, da inflacija jenjava. No poslovni svijet još uvijek osjeća ‘repove‘ donedavnog vrhunca krize u svom poslovanju, a rat u Ukrajini i dalje traje.

Na ovogodišnjem Danu velikih planova očekujemo predvodnike raznih industrija u Hrvatskoj, predstavnike javnog sektora i državnih institucija, od kojih ćemo iz prve ruke saznati što poduzetničku scenu i hrvatsko gospodarstvo u cjelini čeka u 2024. godini, kako se svi dionici gospodarstva suočavaju s postojećim i pripremaju na nadolazeće izazove te kakve su njihove prognoze i predviđanja za iduću godinu. A za realizaciju planova, bili oni veliki ili mali, uvijek je potrebna i podrška financijskog sektora, čijih predstavnika neće manjkati. Već smo najavili dolazak guvernera HNB-a Borisa Vujčića, a na ovogodišnji Dan velikih planova stiže i glavni makroekonomist UniCredita za srednju i istočnu Europu – Dan Bucșa, čije prognoze će dati iznimno važan uvid u buduća kretanja na tržištu.

Odgovarajući na naše pitanje kakvu politiku kamatnih stopa u Hrvatskoj i EU očekuje slijedeće godine, Bucșa kaže da njegove kolege očekuju da će ECB smanjiti stope s 4,50 posto na 3,75 posto. Razlog tome je taj što ‘inflacija nastavlja padati, a tržište rada se dodatno „hladi“ usred slabije gospodarske aktivnosti na prijelazu godine‘.

Govoreći pak o ključnim izazovima za bankarski sektor i industrije u narednom razdoblju te što očekuje da će se dogoditi na području suzbijanja inflacije, Bucșa upozorava na vjerojatni porast neprihodujućih kredita usred visokih kamata.

- Također i cikličko odustajanje od financiranja nekretnina, fokus na sufinanciranje programa financiranih od strane EU-a i projekte premještanja projekata za nabavne lance u bliže ili prijateljskije zemlje (near-shoring/friend-shoring projects) – kaže Bucșa.

Već i same ove kratke, ali znakovite najave pokazuju da će Bucșino sudjelovanje na 15. Danu velikih planova koji se održava 27. rujna u kristalnoj dvorani hotela Westin Zagreb izazvati interes poslovne, ali i političke te općenito društvene zajednice. Zato ne propustite priliku za druženje s najuspješnijim poduzetnicima, prijavite se na vrijeme za sudjelovanje. Više informacija možete pronaći na poveznici.

29. travanj 2024 10:55