Biznis i politika
StoryEditor

Deutsche Bank: Europa treba snažne banke kako bi se suprostavila američkim i kineskim konkurentima

24. Studeni 2022.

Izvršni direktor Deutsche Bank Christian Sewing pozvao je na oprez u vezi paketa pomoći njemačke vlade te je naglasio da se zemlja ne bi trebala oslanjati na produljenje mjera pomoći.

‒ U jednom će trenutku čak i Njemačkoj ponestati načina da to objasni tržištu kapitala na takav način da ono povjeruje u dužnički kapacitet države ‒ rekao je Sewing na ekonomskoj konferenciji novina Sueddeutsche Zeitung.

Po njegovom mišljenju, ključno pitanje za njemačke tvrtke bilo je mogu li pristupiti sigurnoj i konkurentnoj opskrbi energijom.

Sewing je još krajem prošlog tjedna govorio o ‘opasnosti‘ europskog oslanjanja na strane banke, izjednačavajući prijetnju s ovisnošću regije o autsajderima za energiju koja je izazvala krizu na kontinentu.

Deutsche Bank je dugo upozoravala da Europa treba snažne banke kako bi se suprotstavila američkim i kineskim konkurentima, ali govor od petka poprimio je veći osjećaj hitnosti.

‒ Hitno moramo promijeniti smjer ako se ne želimo prvenstveno oslanjati na strane banke za financiranje budućnosti Europe ‒  izjavio je Sewing koji je pritom naglasio i da nitko ne bi trebao olako shvatiti opasnost.

Sewing je okrivio europske regulatore za oštru ruku, što je najnovija kritika njegovih supervizora od strane vodećih bankara.

‒ Postaje sve jasnije da trenutni regulatorni okvir čini malo za jačanje europskih banaka ‒  rekao je hvaleći pritom regulatore za jači nadzor koji je pomogao industriji nakon financijske krize prije više od deset godina.

Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde, također je prošlog tjedna  upozorila je na ‘podrivanje‘ regulative.

‒ Pretjerano razvodnjavanje regulacija ostavilo bi banke izloženijima šokovima i manje sposobnima za podršku tranzicijama o kojima će ovisiti naš budući rast ‒  rekla je.

Država nadomak recesije

Nadalje, kako prenosi Hina, njemačko bi gospodarstvo moglo ući u recesiju tijekom zime nakon neočekivanog rasta aktivnosti u ljetnom tromjesečju. Kako pišu, prema preliminarnoj procjeni statističkog ureda,  gospodarstvo je od srpnja do rujna poraslo 0,3 posto i to zahvaljujući dobrim rezultatima uslužnog sektora nakon ukidanja većine pretpandemijskih ograničenja. 

No sljedeće razdoblje neće biti takvo, prema procjenama, zahvaljujući troškovima energenata i neizvjesnoj opskrbi sirovinama njemačke tvrtke na svojim će leđima morati ponijeti težak teret, a slabljenje svjetskog gospodarstva, prema pisanju Hine, najviše će vidjeti u izvozu.

‒ Inflacija bi mogla ostati dvoznamenkasta i nakon prijelaza u novu godinu ‒  procijenila je Bundesbank ovog tjedna.

I dok se Sewing protivi novim mjerama, državna potpora će građanima s visokim računima plina ublažiti troškove tijekom prosinca, ali još nije jasno u kojoj će se mjeri to odraziti na službeni izračun cijena, a time i na stopu inflacije koja je prošlog mjeseca iznosila 10,4 posto. 

13. travanj 2024 04:26