Biznis i politika
StoryEditor

Dioničar Tesle tuži Muska za navodno trgovanje povlaštenim informacijama od 7,5 milijardi dolara

01. Lipanj 2024.
Elon Musk

Dioničar Tesle podnio je u četvrtak tužbu optužujući izvršnog direktora Elona Muska za trgovanje povlaštenim informacijama kada je prodao više od 7,5 milijardi dolara dionica proizvođača električnih automobila krajem 2022., rekavši da je Musk prodao dionice prije nego što su potencijalno razočaravajući podaci o proizvodnji i isporuci objavljeni, piše Reuters.

Dioničar Michael Perry, u tužbi podnesenoj na sudu u Delawareu, rekao je da je cijena Tesline dionice pala nakon što su podaci tvrtke za četvrto tromjesečje objavljeni 2. siječnja 2023. i ustvrdio da se Musk ‘neprimjereno okoristio‘ s oko tri milijarde dolara zbog insajderskih informacija.

- Musk je iskoristio svoj položaj u Tesli i prekršio je svoje fiducijarne obveze prema Tesli - navodi se u tužbi, tražeći od suda da uputi Muska da vrati dobit ostvarenu trgovinom.

Prema tužbi, Musk je prodao dionice na različite datume u studenom 2022. i prosincu 2022, a u istu su uključene i optužnice prema Teslinim direktorima koji su navodno također prekršili svoje fiducijarne dužnosti dopuštajući Musku da proda dionice. Musk i Tesla nisu odmah odgovorili na zahtjev Reutersa za komentar.

U tužbi je Perry rekao da je Musk, koji je 2022. rekao da je potražnja za Teslinim vozilima ‘izvrsna‘, saznao za brojke niže od očekivanih sredinom studenoga, s pristupom podacima u stvarnom vremenu, i prodao svoje dionice prije nego što je ta informacija došla do javnosti.

Nakon vijesti o sniženjima cijena vozila koje su izazvale očekivanu zabrinutost oko potražnje i objavljivanja brojki u siječnju, dionice Tesle su naglo pale.

- Da je (Musk) čekao s prodajom do objavljivanja značajnih negativnih vijesti,... njegova prodaja bi mu donijela manje od 55 posto iznosa ostvarenih prodajom u studenom i prosincu 2022. - stoji u tužbi koja je posljednja neugodna situacija u kojoj se našao kontroverzni poduzetnik.

Podsjećamo, nova tužba dolazi u trenutku kada se Musk suočava s protivljenjem nekih Teslinih dioničara koji bi 13. lipnja trebali glasovati o tome hoće li ratificirati njegov paket plaća od 56 milijardi dolara, koji je sutkinja iz Delawarea (gdje je Tesla i nastala) poništila u siječnju jer je utvrdila da je nepropisno kontrolirao proces.

Musk je također usred regulatorne istrage kako bi se utvrdilo je li prekršio savezne zakone o vrijednosnim papirima 2022. kada je kupio dioniceTwittera, koju je kasnije preimenovao u X. Musk je rekao da ga američka Komisija za vrijednosne papire pokušava ‘uznemiravati‘ kroz neopravdane istrage.

Komisija i Musk već se, ponovno podsjećamo, godinama svađaju, a sve je krenulo 2018. kada je direktor Tesle tweetao da ima ‘osigurana sredstva‘ za privatizaciju Tesle.

Odvojena tužba dioničara optužila je Muska da je prevario ulagače u X (Twitter) odgađajući objavljivanje svog udjela u tvrtki društvenih medija kako bi skupio dionice po nižim cijenama.

26. lipanj 2024 16:51