Biznis i politika
StoryEditor

Dionice na svjetskim burzama rastu nakon Fed-ovih najava o smanjenju kamatnih stopa

14. Prosinac 2023.
Jay Powell

Dionice na svjetskim burzama penju se prema najvišim razinama unazad nekoliko godina, dok su prinosi na obveznice pali jer su trgovci povećali svoje oklade da će središnje banke sljedeće godine započeti s agresivnim smanjenjem stopa.

Ti su potezi uslijedili nakon novih prognoza Federalnih rezervi koje su ukazale na smanjenje od 0,75 postotnih bodova sljedeće godine, objavio je Financial Times. 

Predsjednik Feda Jay Powell također je rekao da je ‘vjerojatno na ili blizu vrhunca za ovaj ciklus pooštravanja‘, što je najjasniji signal američke središnje banke da je njezina kampanja pooštravanja gotova. Očekivano, svjetske burze su pozitivno reagirale.

U Europi je indeks Europe Stoxx 600 porastao 1,6 posto, što je njegova najviša točka od siječnja 2022., dok je njemački Dax dosegao novu najvišu razinu svih vremena, porastao je za 0,9 posto.

Na tržištima obveznica je prinos na dvogodišnje trezorske obveznice osjetljive na kamatne stope pao 0,17 postotnih bodova na 4,31 posto, dok su prinosi na dvogodišnje njemačke obveznice (referentna vrijednost za eurozonu) pali 0,18 postotnih bodova na 2,49 posto.

- Globalna tržišta rastu kao odgovor na sinoćnje vijesti iz SAD-a da Federalne rezerve predviđaju smanjenje kamatnih stopa. Desetogodišnje državne obveznice snažno su se oporavile kao odgovor i ovo veliko ublažavanje financijskih uvjeta podiže tržišta dionica - rekao je Tomasz Wieladek, europski ekonomist u T Rowe Priceu.

‘Bio je to sastanak bez otpora‘ 

Prinosi na desetogodišnje obveznice pali su za 0,11 postotnih bodova na 2,06 posto, najnižu razinu od siječnja, dok su prinosi na desetogodišnje vrijednosne papire pali za 0,12 postotnih bodova na 3,7 posto. Trgovci na burzama sada predviđaju najmanje šest smanjenja stope od 0,25 postotnih bodova za Fed i Europsku središnju banku sljedeće godine.

Zlato je poraslo 0,6 posto na 2.037 dolara po troy unci, dok je dolarov indeks, koji mjeri američku valutu u odnosu na košaricu od šest istovrsnih valuta, pao 0,2 posto na najnižu razinu od kolovoza.

Tržišta su također promijenila cijene prema pet smanjenja za Bank of England iduće godine, u odnosu na četiri smanjenja uoči sastanka Feda o politici. Ulagači će pozorno osluškivati ​​daljnje političke smjernice kada se BoE i ECB sastanu kasnije u četvrtak. Prinos dvogodišnjih nazimica pao je 0,18 postotnih bodova na 4,17 posto, objavio je FT.

Na konferenciji za medije održanoj u srijedu, Powell se suzdržao od odbijanja tržišnih cijena za smanjenje stopa sljedeće godine, kao što su očekivali mnogi tržišni sudionici.

- Bio je to sastanak bez otpora, a to nismo vidjeli gotovo tri godine. Mislim da je Powell isporučio ono što su tržišta željela. Ono gdje je ta reakcija najjača je u dugoročnim prinosima: vidite koliko labaviji financijski uvjeti mogu biti važni za te sektore - rekao je Florian Ielpo, voditelj odjela za makroekonomiju u tvrtki Lombard Odier Investment Managers.

Tržišna očekivanja za smanjenje kamata uvelike su se promijenila posljednjih tjedana nakon što je inflacija bila niža od očekivane, a ekonomski podaci povećali su uvjerenje da su središnje banke sada dovoljno pooštrile monetarnu politiku da vrate inflaciju na svojih ciljanih 2 posto.

01. svibanj 2024 22:16