Biznis i politika
StoryEditor

Dolar oštro pao, Fed najavio usporavanje tempa povećanja kamata

04. Prosinac 2022.

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna oštro pala, nakon što je predsjednik američke središnje banke Jerome Powell kazao da bi Fed mogao usporiti tempo podizanja kamatnih stopa već u prosincu.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošloga tjedna 1,5 posto, na 104,50 bodova.

Pritom je dolar prema europskoj valuti oslabio 1,3 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,0535 dolara, najvišu razinu od kraja lipnja.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti potonuo je, pak, 3,5 posto, na 134,30 jena.

Dug put do stabilnosti

Šesto je to slabljenje valute u posljednjih sedam tjedana, pa sada većina analitičara očekuje da će središnja banka u prosincu povećati kamate za ‘samo‘ 0,50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0,75 bodova.

Fed je, nakon agresivnog zaoštravanja monetarne politike od početka godine, u poziciji da uspori tempo povećanja kamata, poručio je Powell, no upozorio je i da će Fed održavati restriktivnu politiku neko vrijeme dok se inflacija ne smanji.

‒ Unatoč nekim obećavajućim naznakama, pred nama je još dug put do ponovnog uspostavljanja stabilnosti cijena ‒  kazao je Powell u srijedu u govoru na Brookings institutu.

Upozorio je i da ključna pitanja ostaju otvorena, uključujući ona do koje će razine trebati povećati kamate i koliko će se dugo zadržati na tim razinama.

Stoga se na tržištu špekulira do koje će razine Fed povećati kamate, na 4,75 ili 5,00 posto, i koliko će se dugo zadržati na tim razinama.

Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3,75 do 4 posto, najvišoj razini od početka 2008. godine.

Tržište bez daha

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,2 posto, na 34.429 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,1 posto, na 4.071 bod, a Nasdaq indeks 2,1 posto, na 11.461 bod.

‒ Tržište je Powellov govor pratilo bez daha, čekajući odgovore na pitanja o trajanju i intenzitetu Fedova zaoštravanja. Nije ih dobilo, no sve što podržava nadu da će Fed biti manje agresivan, pozitivno je za dionice, barem kratkoročno ‒ kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.

U petak je objavljeno da je u studenome broj zaposlenih u SAD-u porastao za 263.000, nešto manje nego mjesec dana prije, ali znatno više nego što se očekivalo.

Pritom se stopa nezaposlenosti zadržala na 3,7 posto, dok je prosječna satnica u privatnom sektoru u studenome porasla za 5,1 posto u odnosu na isti mjesec lani, više u odnosu na listopad, kada je porasla 4,7 posto

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,9 posto, na 7.556 bodova, a pariški CAC 0,4 posto, na 6.742 boda. No, frankfurtski DAX oslabio je 0,1 posto, na 14.529 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks pao 1,8 posto, na 27.777 bodova.

25. siječanj 2023 05:41