Biznis i politika
StoryEditor

Država prodaje 1,5 posto dionica Valamar Rivijere, traži najmanje osam milijuna eura

18. Prosinac 2023.

Država značajno smanjuje svoje vlasništvo u Valamar Rivijeri. Ta je turistička kompanija danas na burzi objavila odluku Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) sa 20. sjednice Upravnog vijeća održane 12. prosinca da se na Zagrebačkoj burzi proda 1,9 milijuna dionica. Radi se o udjelu od 1,5 posto, a nakon prodaje CERP bi još imao 104.000 Valamarovih dionica, odnosno 0,001 posto udjela.

CERP je u procjeni vrijednosti uzeo burzovnu cijenu od 4,27 eura, pa taj paket ukupno vrijedi nešto više od osam milijuna eura. Oko podneva je dionica Valamar Rivijere bila najtrgovanija na Zagrebačkoj burzi s prometom od 169.000 eura, a cijena se popela za 0,3 posto, na 4,52 eura. Kako stoji u odluci, CERP-ove će se paket prodavati u cijelosti ili u manjim paketima. U potonjem slučaju početna cijena za svaki pojedinačni paket odredit će se kao zadnja prosječna dnevna cijena na burzi.

Valamar Riviera jedna je od stotinjak kompanija u kojima CERP drži manjinski udjel. Kako stoji u Planu rada za ovu godinu, CERP upravlja s manje od 10 posto udjela u 148 tvrtki, a nominalna vrijednost kapitala u tim kompanijama prelazi 66 milijuna eura. Od značajnijih turističkih kompanija, CERP, odnosno država još imaju manjinske udjele u pulskom Arena Hospitality Groupu, Maistri, Olympiji Vodice i šibenskom Solarisu.

Između 10 i 25 posto udjela CERP držu u 30 kompanija, a između četvrtine i polovine u njih 16. U većinskom vlasništvu CERP-a nalazi se 14 kompanija, a to su, prema tvrdnjama iz izvješća, ‘uglavnom prezadužena društva, opterećena problemima i prevelikim brojem zaposlenih, u kojima obveze, ali i preneseni i iskazani gubitak ponegdje premašuju vrijednost temeljnog kapitala‘.

25. travanj 2024 22:11