Biznis i politika
StoryEditor

Dublji pad poslovnih aktivnosti u eurozoni u rujnu, kućanstva i tvrtke smanjuju potrošnju

05. Listopad 2022.

Poslovne aktivnosti u eurozoni još su izraženije pale u rujnu, pokazalo je istraživanje  S&P Globala, prigušujući očekivanja da će gospodarstva koje dijele zajedničku europsku valutu izbjeći recesiju ove zime.

S&P Globalov indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u rujnu za 0,8 bodova u odnosu na kolovoz, kliznuvši na 48,1 bod, najnižu razinu u 20 mjeseci.

Vrijednosti ispod 50 bodova pokazuju pad aktivnosti.

‒ Sve izraženiji pad poslovnih aktivnosti koje signalizira PMI zadao je novi udarac nadi da bi eurozona mogla izbjeći recesiju ‒ rekao je Chris Williamson, glavni poslovni ekonomist istraživačke tvrtke S&P Global Market Intelligence.

‒ Istraživanje ne samo da ukazuje na dublji gospodarski pad, pogoršala se i situacija s inflacijom, što znači da se vlade suočavaju sa sve većim rizikom od naglog posustajanja aktivnosti dok nastoje obuzdati sve izraženiju inflaciju ‒ govori Williamson. 

O pogoršanju trendova svjedoče ukupni i indeksi ulaznih troškova i cijena proizvoda koji su naglo porasli. PMI cijena inputa skočio je sa 72,3 boda na 77,1 bod, pokazuje istraživanje.

Zbog rasta cijena, posebice troškova energije, i sumornih gospodarskih izgleda potrošači su i rujnu bili oprezni, što se očitovalo u PMI-ju za dominantni uslužni sektor, koji je u rujnu pao za puni bod, na 48,8 bodova, najnižu razinu od veljače 2021.godine.

‒ Skok inflacije, povezan s energetskom krizom i ratom u Ukrajini, uništava potražnju, a očekivanja kompanija istodobno tonu na razine koje nisu zabilježene od dužničke krize u eurozoni 2012., izuzev razdoblja pandemijskih blokada ‒ rekao je Williamson.

Optimizam poslovnih čelnika splasnuo je u uvjetima visokih troškova i mogućeg racioniranja plina, što se očituje u padu indeksa očekivanja u uslužnom sektoru za tri boda, na 53,6 bodova, najnižu vrijednost od svibnja 2020., kada se Covid-19 počeo širiti svijetom.

‒ Zato i tvrtke i kućanstva smanjuju potrošnju i ulaganja koja nisu nužna, pripremajući se za oštru zimu ‒ zaključuje ekonomist S&P Globala.

Podaci se nadovezuju na istraživanje S&P Globala koje je u ponedjeljak pokazalo da je industrijska aktivnost u cijeloj eurozoni ponovno pala prošli mjesec jer sve izraženija kriza troškova života pogađa potražnju, a kompanije smanjuju proizvodnju zbog visokih troškova energije.

19. travanj 2024 15:56