Biznis i politika
StoryEditor

ECB: Energetske kompanije financijskim izvedenicama ugrožavaju stabilnost

16. Studeni 2022.

Energetske kompanije trguju financijskim izvedenicama, što predstavlja rizik za stabilnost financijskog sustava eurozone, a posljedice bi mogli trpjeti i distributeri energije, upozorila je u srijedu Europska središnja banka (ECB).

Energetske kompanije kupuju i prodaju naftu, plin i struju, ali i trguju financijskim izvedenicama, poput opcija za kupnju ili prodaju plina po fiksnoj cijeni u idućim mjesecima.

Upravo je ta njihova trgovina pogoršala energetsku krizu, napominje Reuters.

Regulatori i vlade nastoje utvrditi predstavlja li ta njihova, uglavnom neregulirana, upotreba složenih financijskih instrumenata rizik za stabilnost financijskog sustava.

Opasnost ne prijeti u bliskoj budućnosti, ali upotreba predstavlja rizik, zaključio je ECB u izvješću o financijskoj stabilnosti, objavljenom u srijedu.

- Oscilacije na tržištima energije utjecale su i na tržišta financijskih izvedenica koje energetske kompanije koriste kako bi upravljale rizikom - istaknuo je ECB.

Izvedenice koristi mali broj velikih energetskih tvrtki, utvrdili su. 

Kako kretanje cijena ne bi utjecalo na transakcije, trgovci moraju na račune u klirinškim kućama položiti određeni iznos, uglavnom u gotovini. Budući da su cijene energije u posljednje vrijeme snažno porasle, snažno su porasli i iznosi, tumači Reuters.

Pad cijena plina ublažio je pritisak na izvedenice povezane s energijom, ali problemi bi se mogli vratiti i kompanije bi se mogle ponovo suočiti sa zahtjevima za uplatom velikih pologa kako bi mogle trgovati, upozorio je potpredsjednik ECB-a Luis de Guindos.

Veći polog možda će morati platiti otprilike polovina energetskih kompanija koje trguju izvedenicama vezanima za struju i plin, ako cijene ponovo porastu, procjenjuje ECB.

Velike oscilacije cijena posebno bi teško pogodile distributere energije, upozoravaju. 

ECB je razmotrio i efekt domina, koji bi mogao pogoditi banke u eurozoni.

Izvedenice koriste uglavnom energetske kompanije, ali često bankama prepuštaju organizaciju i financiranje trgovine, objašnjavaju u ECB-u.

Primjećuju istodobno da neke energetske kompanije sada pokušavaju osigurati više fleksibilnosti u financiranju prijelazom na izravnu trgovinu s drugim kompanijama u sektoru.

- Taj prijelaz mogao bi rezultirati ‘većim rizicima‘ za financijski sustav - smatra ECB.

Europska komisija zato je nedavno pustila u opticaj dokument s prijedlogom da se stroga regulativa za bankovni sektor proširi i na energetske kompanije koje trguju financijskim izvedenicama, navodi Reuters.

Proizvođači energije tvrde pak da se izvedenicama samo pokušavaju zaštititi od naglih promjena cijena.

19. travanj 2024 08:30