Biznis i politika
StoryEditor

ECB u sukobu s UniCreditom zbog isplate dividendi i kontinuiranog poslovanja u Rusiji

07. Studeni 2022.

Europska središnja banka (ECB) u sukobu je s talijanskom bankom UniCredit zbog njezine politike isplate dividendi i kontinuiranog poslovanja u Rusiji, piše londonski poslovni list Financial Times (FT). 

Središnja monetarna vlast u eurozoni spočitnula je talijanskoj vlasnici Zagrebačke banke najavu o isplati 16 milijardi eura dividendi dioničarima do 2024., piše u nedjelju FT, citirajući upućene izvore.

Najava je u suprotnosti sa službenim smjernicama da ‘banke ne bi trebale utvrđivati svoju politiku dividendi u apsolutnom iznosu‘, prenosi list navode neimenovanih izvora. Kako se nadalje ističe u izvješću, odnosi između ECB-a i UniCredita zategnuti su i zato što banka nije raskinula veze s Rusijom. ECB smatra prisutnost talijanske banke u Rusiji nepoželjnim izvorom rizika i požuruje ju da napusti rusko tržište.

Ni ECB ni UniCredit nisu odmah odgovorili na Reutersov upit da komentiraju FT-ovo izvješće.

U poslovnom izvješću za treće tromjesečje, objavljenom krajem listopada, UniCredit je istaknuo da je smanjio izloženost u Rusiji za 50 posto, na 3,1 milijardu eura.

Njegov ruski ogranak povećao je u razdoblju od srpnja do rujna ukupni prihod za 76 posto, na 357 milijuna eura. Neto prihod od kamata poskočio je 56,1 posto, a prihod od naknada i provizija za 21,9 posto, pokazuje izvješće.  

Kada se isključi Rusija, bančin ukupni prihod porastao je u trećem tromjesečju 4,5 posto, za 4,5 milijardi eura. Neto prihod od kamata uvećan je 4,8 posto i iznosio je 2,2 milijarde eura.

19. travanj 2024 21:53