Biznis i politika
StoryEditor

EK predlaže manje birokracije za prekogranična poduzeća

29. Ožujak 2023.
Europska komisija, Bruxelles, EUfoto Shutterstock
Europska komisija je u srijedu predložila direktivu koja bi trebala olakšati prekogranično poslovanje poduzećima većim korištenjem digitalnih alata.
 
- Jednostavnijim pravilima i dodatnim digitalnim alatima nastojimo društvima olakšati poslovanje u EU-u. Time će se povećati transparentnost i povjerenje u prekogranično poslovanje i smanjiti birokraciju za društva koja posluju u različitim državama članicama -  izjavila je potpredsjednica Komisija Vera Jourova.
 
U cilju smanjenja birokracije i administrativnih troškova predlaže se primjena načela “samo jednom” kada društva osnivaju podružnice ili društva u drugoj članici ne bi morali svaki put ponovno dostavljati informacije.
 
Relevantne informacije razmjenjivat će se putem sustava povezivanja poslovnih registara (BRIS), a potvrdu EU-a o društvima koja sadržava osnovne informacije o društvima bit će besplatna i dostupna na svim jezicima EU-a.
 
Prijedlogom se predviđa i višejezični standardni model digitalne punomoći EU-a kojom će se moći neku osobu ovlastiti za zastupanje društva u drugoj državi članici, zatim ukidanje formalnosti kao što su apostil i ovjereni prijevodi dokumenata društva.
 
Prijedlogom se želi osigurati veću transparentnost kako bi važne informacije o društvima (npr. o partnerstvima i grupama društava) bile javno dostupne putem BRIS-a, zatim olakšati pretraživanja informacija o društvima u EU-u omogućivanjem pretraživanja putem BRIS-a i, u isto vrijeme, dvaju drugih EU-ovih sustava koji povezuju nacionalne registre stvarnog vlasništva i registre nesolventnosti.
 
Također se želi osigurati točnost, pouzdanost i ažuriranost podataka o društvima u poslovnim registrima, na primjer provjeravanjem informacija o društvima prije njihova upisa u poslovne registre u svim državama članicama.
 
Ovim će se prijedlogom “uvelike pojednostavniti prekogranični postupci za društva, poslovne registre i nadležna tijela. Konkretno, potvrda EU-a o društvima omogućit će društvima iz EU-a da na jednostavan i pouzdan način proslijede svoje ključne informacije nadležnim tijelima i dionicima iz cijelog EU-a. Ukidanjem apostila uklonit će se još jedna velika prepreka za društva”, izjavio je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.
04. prosinac 2023 11:34