Biznis i politika
StoryEditor

Ekonomisti predviđaju smanjenje ECB-ovih stopa od srpnja, temeljna inflacija i dalje visoka

16. Siječanj 2023.

Bitka Europske središnje banke s inflacijom mogla bi završiti već u drugom dijelu ove godine jer, prema Bloombergovom istraživanju, plan kreatora politike je da već u srpnju posustaju s povećanjem kamatnih stopa.

U sljedeća dva dogovorena sastanka u veljači i ožujku planira se povećanje kamatnih stopa od pola boda, nakon čega slijedi povećanje od 25 baznih bodova u svibnju i lipnju. Stopa depozita bi se tako trebala podići na najvišu razinu, 3,25 posto, ali se na početku trećeg kvartala ove godine predviđa smanjenje stope na 3 posto.

Ipak, većina dužnosnika Europske središnje banke smatra da stope trebaju ostati na visokoj razini i nakon što se dosegne takozvana terminalna stopa te tvrde da se još ne treba pozivati na njihovo smanjenje.

Prema najnovijem istraživanju, ulagači smatraju da će depozitna stopa rasti još i više, pri čemu više od polovice ispitanika predviđa da će dosegnuti vrhunac od 3,5 posto ili više.

Vrhunac temeljne inflacije u ovom kvartalu

Dok se rast cijena u eurozoni smanjuje, a zabrinutost potrošača pada, kreatori politike usmjerili su se na snižavanje temeljne inflacije, koja je prošlog mjeseca dosegnula rekordne brojke zbog visokih troškova energije.

‒ Sve dok temeljna inflacija ne dosegne vrhunac, promjena ukupne inflacije neće promijeniti našu odlučnost ‒  rekao je prošli tjedan šef austrijske središnje banke Robert Holzmann.

Anketirani ekonomisti smatraju da će temeljni pokazatelj cijena, koji isključuje hranu, energiju i druge nestabilne artikle, dosegnuti vrhunac u prosjeku od 5,1 posto u ovom kvartalu, prije nego što se povuče na 3,5 posto u posljednja tri mjeseca 2023. godine.

Očekuje se da će ukupna inflacija u tom razdoblju pasti s 8,5 posto za 3,7 posto.

Govoreći o globalnim središnjim bankama, potpredsjednik Uprave investicijske tvrtke Blackrock Philip Hildebrand rekao je da će one nastaviti s monetarnom politikom u nadolazećim mjesecima s malim izgledima za smanjenje stopa, čak i kad pritisci na cijene popuste.

‒ Inflacija će vrlo brzo pasti. Vjerujem da će se mnogi od nas iznenaditi koliko će brzo pasti ‒ rekao je Hildebrand, bivši šef Švicarske narodne banke, za Bloomberg TV u ponedjeljak iz Davosa.  

Vraćanje na ciljanih dva posto moglo bi se ipak pokazati nezgodnim, rekao je.

‒ Dakle, sa devet na četiri će biti lakši dio, a onda će biti vrlo teško vratiti stabilnost cijena ‒ rekao je Hildebrand dodajući da će centralne banke biti vrlo oprezne i usredotočene na to da ne izgube sidro dugoročnih inflacijskih očekivanja.

19. travanj 2024 13:20