Biznis i politika
StoryEditor

EU planira zabranu proizvoda nastalih prisilnim radom, očekuju se nove napetosti s Kinom

13. Rujan 2022.

Piše: Anamarija Mujanović

Europska unija priprema zabranu proizvoda proizvedenih korištenjem prisilnog rada, što su mnogi već duže vrijeme priželjkivali, no to znači i da će se dodatno povećati napetosti u trgovinskim odnosima s Kinom.

Odjeća, obuća, drvo, riba i kakao samo su neki od proizvoda na koje će se ova mjera odnositi, a sve je počelo s optužbama o prisilnom radu u kineskoj pokrajini Xinjiang.

Prema izvješću UN-a od prošlog mjeseca, u pokrajini se etničke manjine prisiljava na rad i to najviše u poljoprivredi i proizvodnji pa je Kina optužena za kršenje ljudskih prava protiv ujgurske i muslimanske manjine, a SAD ih je optužio i za genocid te su uveli i opću zabranu cjelokupnog uvoza iz pokrajine Xinjiang.

Zabrana Europske unije će se usredotočiti na sve proizvode proizvedene prisilnim radom, neovisno otkud dolazili, kako bi se izbjeglo kršenje pravila Svjetske trgovinske organizacije o nediskriminaciji. Konačna odluka Europske komisije trebala bi biti donesena ovaj tjedan.

Kako je prenio Financial Times, nacrt dokumenta ne sadrži pojedinačne zemlje koje bi mogle biti ciljane zabranom jer se zbog hitnosti nije mogla donijeti potpuna procjena učinka, no zabrana će vjerojatno postati zakon najranije sljedeće godine, a primjenjivat će se na sve proizvode u kojima je korišten prisilni rad u bilo kojoj fazi njihove proizvodnje, žetve, vađenja kao i u proizvodnji komponenata za proizvode.

- Svi gospodarski subjekti, gospodarski sektori, faze proizvodnje ili koraci lanaca vrijednosti trebali bi biti obuhvaćeni – navodi se u nacrtu.

Potiče se suradnja s državama izvan bloka

UN je u najnovijoj procjeni ovog tjedna iznio podatke da je 28 milijuna ljudi diljem svijeta primorano raditi u nehumanim uvjetima, pa će 27 država članica Europske unije biti odgovorno za otkrivanje i provedbu nadolazeće uredbe, a moraju i odgovoriti na pritužbe nevladinih organizacija, tvrtki i drugih.

Iako bi moglo biti teško pronaći zakone, pogotovo ako zemlje ne surađuju, ukoliko će biti indikacija na korištenje prisilnog rada, države Europske unije će moći zaplijeniti proizvode i zabraniti uvoz.

Nadolazeća će se uredba, prema pisanju stranih medija, prvo usredotočiti na velike tvrtke, proizvođače i dobavljače robe s obzirom da male tvrtke, prema mišljenju Bruxellesa, imaju manje utjecaja za vršenje pritiska kao i manje resursa za provođenje dubinskih analiza kod svojih dobavljača.

Regulatori također žele potaknuti suradnju sa zemljama izvan EU kako bi bili sigurni da proizvodi koji koriste prisilni rad ne završe u Europi, stoji u nacrtu dokumenta.

Kina je pak zanijekala da krši ljudska prava u svojoj pokrajini koja je jedna od najvećih proizvođača pamuka, ali i ključni dobavljač materijala za solarne ploče, optužujući time SAD i druge zapadne zemlje da šire laži i dezinformacije kako bi im napakostili.

25. travanj 2024 10:34