Biznis i politika
StoryEditor

EuroEnergy: Zaposlit ćemo do 20 ljudi, a sve radove oko izgradnje preuzimaju hrvatske tvrtke

21. Siječanj 2023.

Nakon što je grčki EuroEnergy, podružnica Libra Group, koja se bavi obnovljivim izvorima energije s imovinom i poslovnim operacijama u Europskoj uniji, objavila je da će kupiti projekt vjetroelektrane snage 114 megavata (MW) u Udbini, tražili smo da nam kažu koliko će novih radnih mjesta taj projekt donijeti Ličko-Senjskoj županiji te kakav će biti doprinos u razvoju lokalne zajednice.

Iz EuroEnergya su nam za početak rekli kako planiraju daljnja ulaganja na hrvatskom tržištu obnovljivih izvora energije te da je ovaj projekt prvi od projekata koje se nadaju realizirati u budućnosti.

- Želimo uspostaviti prisutnost u svim zemljama u kojima poslujemo tako što u svakoj imamo ured koji je uglavnom zadužen za upravljanje imovinom postojećih projekata u toj zemlji, zajedno s operacijama razvoja poslovanja i daljnjeg rasta. Obično zapošljavamo od 5-20 zaposlenika u središnjem uredu za određenu zemlju, ovisno o veličini projekata/projekata koje imamo u toj zemlji, a možemo zaposliti još nekoliko ljudi u uredima u mjestima bližim lokaciji projekta. Veliku većinu tih poslova čine visokokvalificirani poslovi, odnosno inženjeri strojarstva/elektrotehnike, financije/računovodstvo, pravnici i drugi – kažu iz tvrtke.

Dodaju da je ovo samo mali dio učinka na otvaranje novih radnih mjesta koji projekt obnovljive energije ima u nekoj zemlji. Osim ovih izravnih zaposlenika puno je veći broj neizravnih zaposlenika kod dobavljača koje planiraju ugovoriti za izradu projekta, tj. inženjerskih tvrtki za izradu studija, stručnjaka za okoliš, odvjetničkih ureda i dr. Tijekom izgradnje radove će preuzeti hrvatske tvrtke u izgradnji i održavanju cesta, izgradnji temelja itd, navode.

- Studija Wind Europe iz 2020. donosi izračun je da projekt vjetroelektrana na kopnu stvara 6073 radnih mjesta s punim radnim vremenom po instaliranom GW. Dakle, u slučaju našeg projekta od 114 MW to znači otprilike 700 radnih mjesta s punim radnim vremenom samo na ovom projektu. Lokalna zajednica će imati koristi od infrastrukturnih radova, nadogradnje prijenosne mreže, nadogradnje cesta i drugog. Vrlo blisko surađujemo s lokalnim zajednicama u svim našim projektima i osiguravamo njihovu uključenost i korist na mnogo načina. Od podizanja svjesnosti, davanja prioriteta zapošljavanju lokalnog osoblja do pomaganja zajednici kroz druge inicijative i projekte koje nisu dio projekata vjetroelektrana – objašnjavaju.

Dalje navode kako projekt doprinosi hrvatskom gospodarstvu kroz oporezivanje ali bitnije je kažu što, značajno pridonosi Hrvatskoj jačajući njezinu energetsku neovisnost budući da koristi hrvatski prirodni resurs, vjetar, a ne bazira se uvezenim resursima za proizvodnju struje.

20. travanj 2024 09:06