Biznis i politika
StoryEditor

Europska središnja banka podigla ključne kamatne stope za rekordnih 0,75 posto

08. Rujan 2022.
Europska središnja bankafoto Shutterstock

Europska središnja banka (ECB) podigla je ključne kamatne stope za rekordnih 0,75 postotnih bodova i signalizirala da će ih ponovo povećati, unatoč prijetnji recesije, budući da joj je fokus obuzdavanje visoke inflacije. 

Nakon povećanja kamatnih stopa u srpnju za pola postotnog boda, ECB je sada podigao kamatnu stopu na prekonoćne depozite banaka s nula na 0,75 posto.Kamatna stopa za refinanciranje banaka podignuta je s 0,5 na 1,25 posto, najvišu razinu od 2011.godine, a kamatna stopa za prekonoćne pozajmice banaka s 0,75 na 1,5 posto.

- Ovim značajnim potezom ubrzava se prijelaz s prevladavajuće visoko prilagodljive razine kamatnih stopa prema razinama koje će u što kraćem roku omogućiti povratak inflacije na ECB-ovu ciljanu razinu od dva posto u srednjoročnoj perspektivi - stoji u priopćenju ECB-a.

ECB je također ponovno podigao projekcije inflacije u ovoj godini, sa 6,8 na 8,1 posto.

Znatnije je podigao i procjenu inflacije u idućoj godini, s 3,5 na 5,5 posto. U 2024. trebala bi se spustiti na 2,3 posto, pokazuju najnovije projekcije.

Unatoč značajnom podizanju kamatnih stopa, iz ECB-a su signalizirali da bi ih mogli ponovo povećati na idućim sjednicama.

- Na idućih nekoliko sastanaka Upravno vijeće očekuje daljnje povećanje kamatnih stopa kako bi prigušilo potražnju i zaštitilo se od rizika trajnog povećanja inflacijskih očekivanja - stoji u priopćenju ECB-a.

Banka za ovu godinu predviđa rast gospodarstva eurozone od 3,1 posto, blago podigavši procjenu iz lipnja. Znatno je pak snizila prognozu za iduću godinu, s 2,1 na 0,9 posto.

U 2024. očekuju rast u visini 1,9 posto, neznatno blaži no što su prognozirali u lipnju.

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde upozorila je ipak na konferenciji za novinare i na 'crni scenarij', koji polazi od pretpostavke o potpunoj obustavi isporuka plina iz Rusije i mjera poput racioniranja potrošnje energije.

U tom slučaju eurozona bi iduće godine kliznula u recesiju, uz pad aktivnosti od 0,9 posto, istaknula je Lagarde.

24. rujan 2022 08:12