Biznis i politika
StoryEditor

Europska središnja banka bi mogla povećati kamatne stope dvostruko više od planiranog

19. Srpanj 2022.
foto Shutterstock

Piše: Anamarija Mujanović

Europska središnja banka mogla bi, zbog rasta inflacije, u četvrtak povećati kamatne stope za dvostruko više od već dogovorene četvrtine boda. Takav potez označio bi oštro odstupanje od smjernica donesenih u lipnju kojih su se članovi Upravnog vijeća strogo pridržavali te bi usmjerio središnju banku bliže globalnoj težnji za velikim rastom stopa, piše Bloomberg.

Euro je, tjedan dana nakon što je prvi puta u dva desetljeća pao ispod pariteta, porastao čak 1,1 posto u odnosu na dolar pa tako jedan euro sada iznosi 1,0253 dolara, a tržište novca ima gotovo 50 posto šanse za povećanje od pola boda ovaj tjedan u usporedbi s prijašnjim izgledima od 20 posto.

Budući da dužnosnici podižu stope ovaj tjedan prvi put u više od desetljeća, nejasno je hoće li biti dovoljne podrške za povećanje od 50 bodova, a očekuje se službeni prijedlog politike koji bi trebao dati glavni ekonomist središnje banke Philip Lane.

Većina ekonomista predviđa rast od 25 bodova 

Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde krajem je lipnja ostavila prostora za prelazak preko 25 baznih bodova i to nekoliko dana prije nego što su izašli podaci da je inflacija u europodručju porasla više od očekivanoga, na rekordnih 8,6 posto.  

- Jasno je da postoje uvjeti u kojima postupnost ne bi bila primjerena, no ako bi vidjeli višu inflaciju koja prijeti snižavanjem inflacijskih očekivanja ili znakove trajnog gubitka gospodarskog potencijala koji ograničava dostupnost resursa morali bismo hitno povući prilagodbu kako bi uklonili rizik od samoispunjavajuće spirale - rekla je Lagarde.

Većina ekonomista predviđa da će Europska središnja banka ovaj tjedan porasti za 25 baznih bodova, a samo četiri od 53 ekonomista u Bloombergovoj anketi predviđa povećanje od pola boda.

- Već smo vidjeli da je većina velikih središnjih banaka posljednjih tjedana snažno povećala stope u pokušaju kontroliranja neobuzdanog rasta cijena, a čak se priča da bi FOMC mogao razmotriti pomak od jednog postotnog boda kasnije ovog mjeseca – rekao je Matthew Ryan, voditelj tržišne strategije u Eburyju prije objavljivanja najnovijih stajališta te je dodao da nije isključeno povećanje stope od 50 baznih bodova na ovotjednom sastanku.

16. travanj 2024 23:23