Biznis i politika
StoryEditor

Europska unija spremna krenuti s ograničenjem cijena ruske nafte, hoće li to biti dovoljno?

14. Studeni 2022.

Europska unija je spremna krenuti s uvođenjem ograničenja cijena ruske nafte, izjavila je Ursula von Leyen, predsjednica Europske komisije. 

- Postavili smo sve potrebne alate u Europskoj uniji - rekla je von der Leyen za Bloomberg TV u intervjuu na Baliju za vrijeme G20 summita

- Važno je isprazniti ratnu škrinju Rusije, ali je još važnije da ranjive zemlje imaju prihvatljivu razinu cijena - rekla je i dodala da visina cijene još nije određena.

EU je uvela sankcije pomorskom uvozu ruske nafte koje će stupiti na snagu 5. prosinca. Istog dana EU i Ujedinjeno Kraljevstvo trebaju zabraniti svojim tvrtkama pružanje otpreme, financiranja i osiguranja za tankere koji prevoze rusku naftu osim ako su cijene pošiljke ispod gornje granice. Razinu gornje granice odredit će koalicija koja uključuje vlade G7 i EU.

Podsjećamo, Europsko vijeće tada je priopćilo da su nove sankcije odgovor na eskalaciju rata od strane Rusije, koja je  nezakonito proglasila dijelove četiriju ukrajinskih regija ruskim nakon održavanja referenduma koji su naširoko osuđeni kao prijevara, zaprijetivši da će nezakonito braniti anektirani teritorij na bilo koji način. Zemlja je tada najavila ‘djelomičnu mobilizaciju‘ stotina tisuća Rusa za borbu.

Paket, koji je jednoglasno odobren nakon tjedana pregovora između 27 zemalja članica EU, postavlja temelje za ograničenje cijene ruske nafte, za koje se zalaže SAD i koje je još u rujnu načelno usvojile zemlje G7.

Odobrenje sankcija uslijedilo je nakon što su svjetski proizvođači nafte odlučili oštro smanjiti opskrbu, čime je ruska nafta postala još vrednija na svjetskom tržištu.

Ako ove mjere usvoji nekoliko zemalja koje kupuju rusku naftu, zajedno bi mogle smanjiti milijarde prihoda Rusije od izvoza nafte. Ipak, u praksi će biti potrebno više od zemalja G7 i europskih saveznika da uvjere glavne kupce ruske sirove nafte, uključujući Kinu i Indiju, da je kupuju samo po nižoj cijeni.

24. travanj 2024 02:18