Biznis i politika
StoryEditor

Europske burze na putu blagih dobitaka, ojačao i dolar

12. Svibanj 2023.

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica porasle, pa su na putu blagih dobitaka u ovom tjednu, dok ulagači analiziraju podatke o inflaciji u zemljama eurozone.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,4 posto, pa je na tjednoj razini u blagom plusu.

Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 0,41 posto, na 7.762 boda, dok je pariški CAC porastao 0,69 posto, na 7.432 boda, a frankfurtski DAX 0,16 posto, na 15.860 bodova.

Rast indeksa zahvaljuje se dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, među ostalim trgovca luksuznom robom Richemonta.

Uz to, ulagači analiziraju kako bi podaci o inflaciji u većim gospodarstvima eurozone mogli utjecati na daljnje odluke Europske središnje banke.

Jutros je objavljeno da je inflacija na godišnjoj razini u Španjolskoj u travnju iznosila 4,1, a u Francuskoj 6,9 posto, što je u skladu s očekivanjima analitičara.

A na većini azijskih burzi cijene su dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 sati u minusu 0,6 posto, pa je na putu gubitka u ovom tjednu od 1,2 posto.

Jutros je japanski Nikkei indeks ojačao 0,9 posto, a blago su, 0,1 posto, porasle i cijene dionica u Australiji. U Hong Kongu, Južnoj Koreji i Šangaju pale su, pak, između 0,4 i 1,1 posto.

Azijski su ulagači oprezni jer niz podataka ukazuje na spori rast gospodarstava u regiji, a drugih vijesti koje bi pokrenule tržišta nema.

Tako azijske burze prate jučerašnji blagi pad Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu.

Vrijednost dolara porasla

Najviše je jučer pala cijena dionice PacWest Bancorpa, nakon što je ta regionalna banka izvijestila da su njezini depoziti prošloga tjedna smanjeni za 9,5 posto i da poduzima mjere za povećanje likvidnosti.

To je pritisnulo i neke druge regionalne banke jer ulagači nisu sigurni koja će zapasti u probleme, a koja je stabilna. KBW indeks regionalnih banaka pao je 2,4 posto.

- Mislim da problemi nisu prošireni na cijeli sektor, nego od banke do banke. Vjerojatno će biti daljnje konsolidacije i glavobolje za investitore u regionalnim bankama - kaže Oliver Pursche, potpredsjednik u tvrtki Wealthspire Advisors.

Među najvećim gubitnicama bila je jučer i dionica Walt Disneya, s padom cijene za gotovo 9 posto. Ta je kompanija, doduše, ostvarila kvartalne rezultate u skladu s očekivanjima na tržištu, no u proteklom tromjesečju pao je broj pretplatnika na njezinu televizijsku uslugu.

Ulagači su oprezni i zbog neizvjesnost u vezi pregovora između demokrata i republikanaca o povećanju gornje razine državnog zaduživanja. Ako se do 1. lipnja u Kongresu ne postigne dogovor, savezne vlasti neće moći financirati rad dijela državnih institucija.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 102,02 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 101,36 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 134,05 na 134,45 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0920 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0990 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale drugi dan zaredom. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 0,48 posto, na 74,65 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,40 posto, na 70,60 dolara.

19. lipanj 2024 03:54