Biznis i politika
StoryEditor

Europske burze pale, čeka se današnje izvješće o inflaciji u Njemačkoj

29. Rujan 2022.
inflacija njemačka

Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica znatno pale jer ulagači ne žele riskirati uoči izvješća o inflaciji u Njemačkoj i jer su ih razočarali poslovni rezultati kompanije H&M.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 1,1 posto, nakon jučerašnjeg blagog rasta.

Pritom je londonski FTSE indeks skliznuo 1,57 posto, na 6.895 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 1,21 posto, na 12.035 bodova, a pariški CAC 1,56 posto, na 5.675 bodova.

Najviše su jutros pale cijene dionica u trgovačkom sektoru, u prosjeku 4,1 posto, pri čemu je najviše potonula cijena švedske grupe H&M, gotovo 7 posto.

Ta je kompanija jutros izvijestila o značajnom padu dobiti u proteklom tromjesečju zbog troškova inflacije, usporavanja potrošnje građana, ali i jednokratnog troška zbog povlačenja iz Rusije.

U fokusu ulagača bit će danas izvješće o inflaciji u Njemačkoj. Procjenjuje se da je u rujnu inflacija dosegnula 10 posto, dok je u kolovozu iznosila 8,8 posto.

Ulagače će pratiti i daljnji razvoj situacije u Britaniji, nakon što je jučer britanska središnja banka (BoE) poručila da će do sredine listopada otkupljivati državne dugove kako bi stabilizirala financijska tržišta i zaustavila pad funte, poljuljane najavom velikog zaduživanja države radi poticanja gospodarstva.

- Kada bi se poremećaji na tržištu nastavili ili čak pogoršali, to bi značilo veliki rizik za financijsku stabilnost Ujedinjenog Kraljevstva i dovelo bi do nepotrebnog pooštravanja uvjeta financiranja i smanjenja kreditnog toka realnom gospodarstvu -  priopćila je BoE.

Cilj je otkupa obveznica normalizacija stanja na tržištu, poručili su. Prinosi na 30-godišnje britanske državne obveznice premašili su u srijedu ujutro pet posto po prvi puta od 2002., budući da su ulagači pokrenuli val prodaja nakon najave vlade o opsežnom zaduživanju. No, nakon najave središnje banke, prinosi su pali.

Ponešto se oporavila i britanska funta. Jutros se njezin tečaj kreće oko 1,0800 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,0635 dolara.

Azijske burze blago porasle, trgovanje oprezno

A na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,3 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,1 i 1,4 posto. U Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, između 0,1 i 0,9 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji snažni skok cijena dionica na Wall Streetu. Dow Jones ojačao je 1,88 posto, dok je S&P 500 porastao 1,97, a Nasdaq indeks 2,05 posto.

Nakon što je u utorak zaronio na najnižu razinu u gotovo dvije godine, S&P 500 jučer je porastao prvi put u posljednjih sedam trgovinskih dana.

To se zahvaljuje korekciji cijena dionica, kao i padu prinosa na obveznice drugi dan zaredom.

- Prinosi na dvogodišnje državne obveznice neprestano su rasli proteklih tjedana, a sada su pali dva dana zaredom, što je tržištu dionica omogućilo predah -  kaže Art Hogan, strateg u tvrtki B. Riley Wealth.

Tako je jučer prekinut višednevni pad tržišta, koje je pod pritiskom strahovanja da će agresivno zaoštravanje monetarne politike američke središnje banke gurnuti gospodarstvo u recesiju.

26. travanj 2024 13:50