Biznis i politika
StoryEditor

Fitch snizio rejting SAD-a

02. Kolovoz 2023.

Agencija Fitch snizila je u utorak kreditni rejting SAD-a, upozorivši na kontinuirano pogoršanje standarda upravljanja i visoki javni dug.

Rejting SAD-a snižen je za jednu razinu, s ‘AAA‘ na ‘AA+‘.

Fitch napominje da primjećuje ‘kontinuirano pogoršanje‘ u američkom upravljanju u proteklih 20 godina, navodi BBC.

– Sniženje rejtinga Sjedinjenih Država odražava očekivano pogoršanje stanja u proračunu u iduće tri godine, visok teret duga opće države koji i dalje raste i eroziju upravljanja u usporedbi sa zemljama s istim rejtingom –  stoji u priopćenju.

– Po mišljenju Fitcha, standardi upravljanja kontinuirano su se pogoršavali u proteklih 20 godina, uključujući pitanja proračuna i duga, bez obzira na dvostranački dogovor u lipnju o suspenziji limita zaduživanja do siječnja 2025 – navodi agencija.

Procjenjuju i da će SAD u drugom dijelu godine kliznuti u blagu recesiju.

Američka ministrica financija Janet Yellen izjavila je da se ne slaže s odlukom agencije.

– Vrijednosnice ministarstva financija i dalje su broj jedan u svijetu po sigurnosti i likvidnosti, a... američko je gospodarstvo u osnovi snažno – rekla je u izjavi.

Krajem lipnja utjecajni neovisni institut CBO, u kojem rade bivši dužnosnici američke središnje banke, ministarstva financija i Kongresa, podigao je procjenu ovogodišnjeg američkog javnog duga, iskazanog udjelom u BDP-u, za dva postotna boda, na 98 posto.

Do 2029. trebao bi blago nadmašiti BDP i iznositi 107 posto, izračunali su.

U protekla tri desetljeća bio je u prosjeku otprilike upola manji od BDP-a, pokazuju izračuni CBO-a.

04. srpanj 2024 08:46