Biznis i politika
StoryEditor

Fortenova ispituje ima li interesa za preuzimanje njezinog poljoprivrednog biznisa

30. Siječanj 2024.
Fortenova Grupafoto Shutterstock

Sa zakašnjenjem od najmanje mjesec dana, Fortenova grupa krenula je u postupak ispitivanja interesa za potencijalnu prodaju svog poslovnog područja poljoprivreda. Tu je obvezu, podsjetimo, Fortenova preuzela ugovorom o refinanciranju postojeće obveznice u iznosu od 1,1 do 1,2 milijarde eura s investicijskom tvrtkom HPS Investment Partners sklopljenim koncem lipnja prošle godine. Jedan od uvjeta za refinaniciranje, naime, bio je da najkasnije do zadnjeg dana prošle godine Fortenova započne proces potencijalne prodaje poslovnog područja poljoprivrede. 

Fortenova je danas izvijestila je proces ispipkavanja tržišta za njezine poljoprivredne kompanije započeo slanjem informativnog materijala na adrese više moguće zainteresiranih kupaca. Neobvezujuće ponude mogućih kupaca Fortenova grupa očekuje krajem prvog tromjesečja, nakon čega će biti donesena odluka o nastavku procesa potencijalne prodaje.

U Fortenovinu priopćenju ističe se da će, kao i kod prodaje poslovnog područja zamrznute hrane koja je zaključena 2021. godine, nastavak ovog procesa ovisit će o kvaliteti neobvezujućih ponuda potencijalnih strateških partnera i bit će usmjeren na one koji su, osim plaćanja fer cijene, spremni dati maksimalan doprinos daljnjem razvoju i očuvanju zaposlenosti i tradicije poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj.

Zainteresirana Podravka?

Fortenova grupa je u svoj poljoprivredni segment proteklih godina značajno ulagala, čime je podigla ukupnu vrijednost ovog poslovnog područja. Jedna od većih investicija samo u prošloj godini bila je obnova poljoprivredne mehanizacije u agri kompanijama, vrijedna više od 60 milijuna eura. 

Ukoliko bi do realizacije prodaje doista i došlo, primici od prodaje upotrijebili bi se, sukladno uvjetima ugovora o refinanciranju duga,  za daljnje smanjivanje zaduženosti Fortenova grupe odnosno za strateške investicije u druga područja osnovne djelatnosti maloprodaje i proizvodnji hrane.

Tržišni analitičari još su ranije procijenili da bi prodaja Fortenovina područja poljoprivrede mogla zaintrigirati mnoštvo potencijalnih preuzimača, među kojima su osobito apostrofirani Podravka te mađarski megapoduzetnik Lorinz Meszaros, koji je prije oko godinu dana kupio tvrtku Rabo iz Kneževih Vinograda, najvećeg domaćeg proizvođača jabuka. No iz tih kompanija, kao i drugih koje su spominjane kao potencijalni preuzimači Fortenovine poljoprivrede, dosad još nitko javno nije pokazao svoj interes, ali isto tako nije ni demantirao da takav interes postoji. 

07. svibanj 2024 06:51