Biznis i politika
StoryEditor

Gospodarstvo EU i eurozone stagniralo na kraju 2022.; ‘veliki‘ podbacili

14. Veljača 2023.
Autoindustrija robotifoto Getty Images/istockphoto

Gospodarska aktivnost u EU stagnirala je u četvrtom tromjesečju 2022. godine, a u eurozoni bila je na korak od stagnacije, odražavajući posustajanje velikih gospodarstava, pokazale su u utorak nove procjene Eurostata.

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) EU-a bio je u razdoblju od listopada do prosinca nepromijenjen u odnosu na prethodna tri mjeseca, a u eurozoni porastao je za 0,1 posto.

U ljetnom tromjesečju aktivnost je na oba područja porasla 0,3 posto u odnosu na razdoblje od travnja do lipnja. U usporedbi sa četvrtim tromjesečjem 2021. aktivnost je u EU porasla za 1,8 posto, a u eurozoni za 1,9 posto, što je također u skladu s Eurostatovim procjenama s kraja siječnja.

U trećem tromjesečju gospodarstvo EU-a poraslo je na godišnjoj razini za 2,5 posto, a gospodarstvo eurozone za 2,3 posto.

Oštar pad u Poljskoj

Vodeća europska gospodarstva posustala su krajem 2022. pa je tako njemački BDP smanjen za 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je porastao za 0,5 posto. Francusko gospodarstvo poraslo je za 0,1 posto u odnosu na razdoblje od srpnja do rujna kada je uvećano za 0,2 posto.

Talijanski BDP smanjio se pak za 0,1 posto u odnosu na treći kvartal kada je bio porastao za 0,5 posto. Najsnažnije je u četvrtom tromjesečju među zemljama članicama čijim je podacima europski statistički ured raspolagao porastao irski BDP, za 3,5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Pad BDP-a na kvartalnoj razini bilježilo je u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca devet članica, a najveći je bio u Poljskoj, gdje se smanjio za 2,4 posto. Slijede Litva, Austrija i Švedska s padom aktivnosti od 1,7 posto, 0,7 odnosno 0,6 posto. Eurostat nije raspolagao podacima za Hrvatsku, Grčku, Estoniju, Luksemburg i Maltu.

Irski skok

Na godišnjoj razini rast aktivnosti bilježile su posljednja tri prošlogodišnja mjeseca bilježile sve zemlje čijim je podacima Eurostat raspolagao osim Švedske i Litve gdje je smanjena za 0,6 odnosno 0,4 posto. Najsnažnije je porasla u Irskoj, za 15,7 posto. Slijedi Rumunska s rastom BDP-a od pet posto, te Cipar i Nizozemska gdje je uvećan za 4,4 odnosno 3,4 posto u odnosu na posljednja tri mjeseca 2021.

Među vodećim gospodarstvima najsnažniji rast bilježila je Španjolska, za 2,7 posto. Na drugom je mjestu Italija sa stopom rasta od 1,7 posto, a na trećem Njemačka s 1,1 posto. Najslabije je porastao francuski BDP, za 0,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2021., pokazuju podaci.

Stabilno zapošljavanje

Broj zaposlenih u EU i u zoni primjene zajedničke europske valute porastao u razdoblju od listopada do prosinca za 0,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, izračunali su statističari. U ljetnom tromjesečju uvećan je za 0,2 posto u EU i za 0,3 posto u eurozoni. Na godišnjoj razini EU je u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca bilježio za 1,3 posto više zaposlenih, a eurozona za 1,5 posto, uz gotovo nepromijenjene stope rasta u usporedbi s ljetnim tromjesečjem.

21. travanj 2024 01:41