Biznis i politika
StoryEditor

Grmoja: Peruško je oštetio Fortenovu za 66 milijuna eura

08. Siječanj 2024.
Nikola Grmojafoto Ratko Mavar

Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja iznio je saznanja o kaznenim djelima kojima je Fabris Peruško navodno oštetio Fortenovu u korist Pavla Vujnovca i na taj način mu omogućio preuzimanje kompanije.

– Očekujem da nakon što iznesemo informacije i dokumente da u roku nekoliko dana istražna tijela, USKOK, DORH i policija, pokucaju na vrata Plenkovićevog povjerenika Peruška koji je omogućio preuzimanje Fortenove Vujnovcu i koji je oštetio Fortenovu za 66 milijuna eura – započeo je Grmoja, a prenio N1.

– Vraćamo se u vrijeme Todorića kad Agrokor kupuje Ciglane Zagreb. Todoriću i Agrokoru je potreban novac, a ne želi prodati svoje nekretnine i preko mađarskih partnera osniva nove tvrtke u Mađarskoj, a one osnivaju tvrtke u Hrvatskoj: Stela nekretnine i Ciglane nekretnine. Kako bi Agrokor došao do novca i zadržao kontrolu nad vlasništvom nad nekretninama, on fiktivno prodaje Črnomerec ciglane novonastaloj firmi Ciglane nekretnine dok se Konzum Trešnjevka prodaje Stela nekretninama. Da bi te nove firme mogle kupiti postojeće, bilo je potrebno osigurati kredit za to. Kredit osigurava Zagrebačka banka tako da je financijska sredstva za učešće osigurao Agrokor – navodi Grmoja.

‘Mega kriminal‘

– Ja sam u posjedu sporazuma o uređenju međusobnih odnosa, Todorić želi osigurati da ne izgubi vrijedna zemljišta na Črnomercu i Trešnjevci i sklapa taj ugovor da Agrokor u svakom trenutku može otkupiti ove tvrtke od 1.7.2009. do 30.6.2013. za jedan euro, a od 2013. do 30.6.2024. za 200 tisuća eura i tako osigurati vlasništvo nad ovim vrijednim tvrtkama – kazao je Grmoja.

Rekao je i da je sve išlo po planu do lex Agrokora, a neposredno prije toga Stela nekretnine i Ciglane nekretnine raskidaju ugovor o zakupu i pokreću tužbu za neisplaćen iznos.

– Na tu tužbu Peruško i Fortenova odgovaraju da nije Fortenova ništa dužna, da neće isplatiti jer se radi o fiktivnim tvrtkama koje je osnovao Todorić – izjavio je Grmoja.

– Iako je Peruško bio upoznat s činjenicom da su Stela nekretnine i Ciglana nekretnine skrivene firme Fortenova grupe kao i da je njemu osigurana call opcija povratka vlasništva za samo 200 tisuća eura, Peruško odbija ponudu Zagrebačke banke za refinanciranjem ili otkupom potraživanja – objašnjava.

Grmoja tvrdi da je nakon toga Peruško sklopio nagodbu za isplatu tih potraživanja u iznosu od 26 milijuna eura.

– Jeste li ikad čuli za ovakav splet kriminalnih radnji i djela da bi se pogodovalo jednom tajkunu? Sad smo odjednom dužni i sad to odjednom nisu fiktivne tvrtke. Fortenova grupa ne otkupljuje dug, ne koristi call opciju, ne traži pozajmice nego sve prepušta Vujnovcu i partneru koji ulogom od 16 milijuna eura dobivaju nekretnine od 56 milijuna eura plus 26 milijuna eura ove nagodbe za zajam koji je ostao Agrokor, tj. Fortenova dužan. Tu je učinjena šteta Fortenova grupi od 66 milijuna eura – ispričao je Grmoja rekavši da se radi o ‘mega kriminalu‘.

‘Igra se s Hrvatskom Monopolyja‘

– Nema tog Plenkovića i Vujnovca da Peruško može izbjeći zatvor nakon ovoga i ja ću podići prijavu sljedeći tjedan – poručio je dalje Grmoja na konferenciji za medije. 

Dodao je da očekuje da će se nakon ovog izlaganja pojačati napadi na Most i njegove zastupnike. – Neka se srame svi koji nakon ovog brane tajkuna Vujnovca. Svi će jednog dana podnijeti račun za svoja djela, odnosno nedjela – poručio je.

Zastupnik Zvonimir Troskot je dodao da će Vujnovac za sedam godina vratiti svoju investiciju za te atraktivne lokacije – Konzum na Trešnjevci i Črnomercu. Ističe da je cilj ovoga da Vujnovac dobije Fortenovu ispod tržišne cijene.

– Peruško je kao izvanredni povjerenik trebao štititi interese vjerovnika, a ovo što ste sada vidjeli, on to nije činio nego je pogodovao budućem dioničaru – izjavio je Troskot.

– Za sve nas u prijevodu to znači ucjena svih dobavljača. Taj čovjek će (Vujnovac), uz pomoć likova kao što su Peruško i Plenković, doći do kompanije za manje od 500 milijuna eura, a preuzet će dominaciju nad cijelim tržištem i to bi nas sve trebalo čekati u vrlo skorom periodu. Dovodimo se u ozbiljnu situaciju jer će Vujnovac kontrolirati više od 10 posto BDP-a Hrvatske, imat će ogromnu gospodarsku i političku moć i čovjek se s Hrvatskom igra Monopolyja – tvrdi Troskot.

– Plenković je postavio Peruška, tj. sud na prijedlog Vlade, ovo je njegov korumpiran kadar. Imam li dokaz da je Plenković za to znao? Nemam, ali je činjenica da je Plenkovićev kadar ovo omogućio – zaključio je Grmoja.

27. travanj 2024 03:44