Biznis i politika
StoryEditor

HBOR i CEB dogovorili zajam od 200 milijuna eura za obnovu i poticanje gospodarstva

17. Svibanj 2022.

Razvojna banka Vijeća Europe (CEB) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisale su ugovor o zajmu od 200 milijuna eura za poticanje gospodarskog rasta te pomoć za oporavak i obnovu od potresa u Hrvatskoj, navedeno je u propćenju.

- Veliko nam je zadovoljstvo nastaviti dugogodišnju suradnju s HBOR-om i podržati napore za postizanje održivog oporavka u Hrvatskoj nakon vrlo izazovnog razdoblja koje su obilježila pandemija COVID-19 i dva razorna potresa. Naš najnoviji zajam omogućit će ulaganja u ključnu socijalnu infrastrukturu i promicati regionalni razvoj Republike Hrvatske - kazao je guverner CEB-a Carlo Monticelli. 

Zajam CEB-a će se putem HBOR-a usmjeriti izravno krajnjim korisnicima za djelomično financiranje razvoja i unapređenja lokalne i regionalne infrastrukture, poput vodoopskrbe, mreža za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda, lokalnih cesta, obrazovnih, kulturnih i drugih komunalnih sadržaja.

Uz navedeno, zajam će omogućiti podršku HBOR-a mikro, malim i srednjim poduzećima (MMSP), otvaranje novih i očuvanje postojećih radnih mjesta te financiranje obnove i opremanja infrastrukture i zgrada oštećenih u potresu.

- Zahvaljujući sredstvima CEB-a, koji je naš pouzdan partner već više od 20 godina, HBOR je podržao 1500 projekata malih i srednjih poduzeća te gotovo 200 infrastrukturnih projekata javnog sektora. Sredstva ovog zajma koristit ćemo za financiranje po postojećim programima financiranja, ali i za projekte koji će se financirati u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) - izjavila je predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko.

Korištenje sredstava ovog zajma bit će omogućeno velikom broju krajnjih korisnika u svim dijelovima Republike Hrvatske.

Ovo je deveti zajam CEB-a u korist HBOR-a. Nastavak je zajma u iznosu 200 milijuna eura odobrenog 2019. godine te zajma u iznosu 100 milijuna eura iz 2017., oba za potporu jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave i ulaganjima mikro, malih i srednjih poduzeća.

23. srpanj 2024 06:57