Biznis i politika
StoryEditor

HGK traži partnere za investicije - dvije na obali i jednu u Zagrebu

14. Prosinac 2022.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) izgleda kreće u investicije. Naime, na njihovim je mrežnim stranicama objavljen Javni poziv kojim komora traži partnera koji će novčano participirati u realizaciji dva projekta iz područja turizma te u projektu izgradnje poslovno-konferencijskog centra. 

- Svrha poziva je pribavljanje interesa od strane potencijalnih partnera kao podloga za eventualnu suradnju na realizaciji projekata te stavljanje perspektivne nepokretne imovine HGK u funkciju s ciljem ostvarivanja dobiti i dugoročne poslovne održivosti - objasnili su nam iz HGK. 

Na nove investicije odlučili su se jer je novim ‘Zakonom o Hrvatskoj gospodarskoj komori‘ reorganiziran način i poslovanja koji uvjetuje veće učešće drugih izvora financiranja pored izvora prihoda iz članarina, koji su novim Zakonom osjetno smanjeni.

Investiranje u dva projekta

HGK zato planira investirati u dvije zdrage na našoj obali koje imaju status kulturnog dobra te ih prenamijeniti. Naime, planira investirati u gradski hotel u Splitu i to kroz prenamjenu i preuređenje poslovne zgrade na adresi Trumbićeva obala 4, 21 000 Split. Osim toga, u sklopu turističkih projekata sličan plan imaju i u Rijeci gdje planiraju rekonstrukciju motela Panorama. Njega doduše ne bi pretvarali u hotel, već u turističko-edukacijski centar - MEKCI.

Također, planira i projekt izgradnje poslovno-konferencijskog centra u Zagrebu koji bi se protezao preko 7.000. do 12.000 metara kvadratnih. Organizacija međunarodnih i domaćih konferencija, odnosno edukacija, sastavni je segment njihove djelatnosti, navode iz HGK, pa je zato i ovakva investicija bila logična.

- U tom smislu HGK ima potrebni know-how za organizaciju najzahtjevnijih događaja bilo da se radi o jednodnevnim ili višednevnim događanjima. S druge strane konferencijsko poslovanje je tržišni segment koji je u porastu, te se bilježi porast broja događanja na aktualne teme kao što su održivosti, zelena tranzicija, digitalna transformacija i slično - objašnjavaju iz HGK. 

Centar je zamišljen u skladu s ESG standardima, a uključivao bi uredsku zgradu s konferencijskim centrom i popratnim sadržajima. Cilj im je da centar bude opremljen suvremnom komunikacijskom opremom kao bi se konferencije mogle prenositi u u realnom vremenu te da ekološka osjetljivost bude uključena u korištenju prostora, njegovom opremanju, upravljanju energijom, vodom i otpadom. A iako se točna lokacija ne zna, sve je zamišljeno je na području Grada Zagreba, u zoni javnog gradskog prijevoza, navode. 

HGK ovim Javnim pozivom želi predstaviti prijedloga spomenutih projekata te u konačnici pronaći strateškog partnera i investitora. Pri odabiru partnera će u obzir uzeti ekonomsku sposobnost, stručnost, iskustvo u razvoju rezidencijalnih, uredskih, hotelskih, edukacijskih i multifunkcionalnih objekata, zatim iskustvo u obnovi i prenamjeni povijesnih ili zaštićenih objekata te razvoju brownfield i greenfield projekata. 

A od odabranog partnera traže da u realizaciji projekata sudjeluje s investicijom u vrijednosti od najmanje 50 posto cjelokupnog troška projekta - koji je za sada nepoznat. 

21. travanj 2024 23:20