Biznis i politika
StoryEditor

HROTE rekao da je PPD kupio 63 posto HEP-ovog plina, PPD odgovorio

14. Srpanj 2023.
PPD je i dalje perjanica poslovanja ENNA grupe, a grupacija širi poslovanje i u drugim segmentima

PRVO plinarsko društvo (PPD) oglasilo se priopćenjem nastavno na jučerašnju tematsku sjednicu saborskog Odbora za gospodarstvo. Naime, na sjednici je šef HROTE-a (Hrvatskog operatora tržišne energije) Boris Abramović rekao da je PPD kupio 63 posto HEP-ovog viška plina, piše Index.

PPD-ovo priopćenje prenosimo u nastavku.

- U kontekstu tematske sjednice saborskog Odbora za gospodarstvo održane 13. srpnja 2023.g. i objave podataka od strane HROTE-a, ističemo kako je riječ o alokaciji energije uravnoteženja, odnosno viškova i manjkova plina u transportnom sustavu, između aktivnih voditelja bilančnih skupina na tržištu plina u Republici Hrvatskoj. Informacije o alociranim udjelima dosad nisu bile vidljive PPD-u, kao nijednoj drugoj tvrtki koja ima ulogu voditelja bilančne skupine i smatramo izrazito neprofesionalnom činjenicu da pojedinci već danima barataju podacima HROTE-a, prije nego li je HROTE izradio obračun za lipanj 2023.g. te ih selektivno prikazuju. Uloga voditelja bilančne skupine je definirana Zakonom o tržištu plina, Pravilima organizacije tržišta plina i Mrežnim pravilima transportnog sustava. PPD kao i ostali voditelji bilančnih skupina, postupali su u skladu sa svojim obvezama koje su definirane gore navedenim propisima. Voditelji bilančnih skupina nemaju utjecaj na alocirane količine te svakodnevno vode brigu o uravnoteženju svoje bilančne skupine.

Ovakav sustav funkcionira u zemljama Europske unije i već šest godina svaki mjesec u Republici Hrvatskoj. U sustavu uravnoteženja, voditelji bilančnih skupina kupuju, odnosno prodaju viškove i manjkove plina iz transportnog sustava u svrhu uravnoteženja plinskog transportnog sustava i svojih bilančnih skupina. Voditelji bilančnih skupina ne znaju koja bilančna skupina je uzrokovala dnevnu neravnotežu plina u sustavu i svojim radnjama pozitivno utječu na sigurnost i rad samog transportnog sustava te posljedično na sigurnost opskrbe plinom.

Ukupno 11 voditelja bilančnih skupina sudjelovalo je u uravnoteženju bilančnih skupina što ukazuje na činjenicu da su mnoge bilančne skupine završile lipanj s negativnom energijom i da se takvi slučajevi događaju svaki mjesec već šest godina na reguliranim tržištima energenata u Republici Hrvatskoj.

U potpunosti odbacujemo insinuacije da se u ovome postupku na bilo koji način pogodovalo bilo kojem od 11 voditelja bilančnih skupina jer voditelji bilančnih skupina nemaju informaciju o tome tko je neravnotežu u sustavu uzrokovao. Ovdje se radi o urednoj provedbi propisanog načina funkcioniranja sustava uravnoteženja koji je u cijelosti reguliran i definiran zakonskim procedurama. Na alocirane udjele PPD ne može utjecati. Ponavljamo kako je na dnevnim aukcijama energije uravnoteženja PPD u lipnju kupio 3 702 MWh negativne energije uravnoteženja, a kako na alocirane udjele PPD ne može utjecati. Također ističemo kako PPD nije kupovao plin po cijeni od 1 cent.

Ponovno pozivamo sve relevantne institucije da istraže cijeli slučaj, ali i transparentno objave te pojasne sve propise, nadležnosti, procedure i odgovornosti vezane za plinsko tržište i provedbu mjera zaštite sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske - zaključuje PPD u službenom priopćenju.

25. studeni 2023 03:02