Biznis i politika
StoryEditor

Hrvatska je službeno primljena u eurozonu, tečaj je 7.53450 kuna za 1 euro

12. Srpanj 2022.
eurozona, eura

Hrvatska je dobila definitivnu potvrdu o ulasku u europodručje i poznat je konačni tečaj po kojem će se kune mijenjati u euro.

Tečaj će iznositi  7.53450 kuna za 1 euro.

- Veliki dan za Hrvatsku, usudio bih se reći i povijesni -  rekao je ministar financija Zdravko Marić po dolasku na sastanak Vijeća za ekonomske i financijske poslove.

Vijeće za ekonomske i financijske poslove EU-a (Ecofin) usvojilo je tri konačna pravna akta koja su potrebna kako bi Hrvatska mogla uvesti euro 1. siječnja 2023., među kojima je i odluka o stopi konverzije kune u euro po središnjem paritetu 1 euro = 7,53450 kuna.

Definitivni tečaj je jednak onome po kojem je kuna prije dvije godine uključena u Europski tečajni mehanizam (ERM II).

Uz uredbu kojom se utvrdio definitivni tečaj konverzije kune u euro, Ecofin je usvojio još dva pravna akta - odluku o prihvaćanju eura u Hrvatskoj te dopunu uredbe u kojoj će se popisu 19 članica europodručja dodati Hrvatska kao 20. članica.

Današnjim odlukama dovršen je postupak donošenja odluka u Vijeću i Hrvatska od 1. siječnja 2023. postaje 20. članica europodručja.

- Želio bih čestitati svojem kolegi Zdravku Mariću i cijeloj Hrvatskoj na tome što su postali 20. zemlja koja se pridružila europodručju. Uvođenje eura nije utrka, već odgovorna politička odluka. Hrvatska je uspješno ispunila sve potrebne gospodarske kriterije te će od 1. siječnja 2023. plaćati u eurima -  izavio je češki ministar financija Zbynek Stanjura, koji predsjeda Ecofinom.

06. lipanj 2023 02:24