Biznis i politika
StoryEditor

Hrvatska kompanija DOK-ING predstavila robotsku platformu Komodo u Rijadu

09. Ožujak 2022.

Hrvatska kompanija DOK-ING završila je nastup na World Defense Showu u Rijadu, prijestolnici Saudijske Arabije, na kojem je uspješno predstavljen Komodo, jedinstvena robotska platforma za djelovanje u uvjetima kemijske, biološke, radiološke i nuklearne (CBRN) opasnosti, navedeno je u priopćenju.

Komodo je predstavljen službenim delegacijama Kopnene vojske, Mornarice i Nacionalne Garde Saudijske Arabije, kao i nizu drugih međunarodnih posjetitelja iz sektora obrane i sigurnosti. Saudijci su osim za Komodo iskazali interes i za MV-2, kompaktni robotski sustav za razminiranje, uklanjanje improviziranih eksplozivnih naprava (C-IED) i druge primjene na osobito teškom i zahtjevnom terenu.

World Defense Show u Rijadu održava se ove godine prvi put, uz najavu domaćina kako će postati tradicionalan sajam obrambene industrije. Sajam je utemeljila saudijska Glavna uprava za vojnu industriju GAMI, a partneri su državna kompanija za vojnu industriju SAMI, Ministarstvo obrane, Ministarstvo unutarnjih poslova i agencije iz sigurnosnog sustava Kraljevine Saudijske Arabije. Sajam je organiziran na više od 800 tisuća četvornih metara izložbenog prostora, uz sudjelovanje izlagača kao što su Lockheed Martin, Boeing, General Dynamics, BAE Systems i drugih predvodnika industrije. Na sajmu je ukupno izlagalo 450 kompanija iz 37 zemalja, koje su predstavile obrambena i sigurnosna rješenja za kopno, zrak, more i kibernetički prostor.

- Iako je sajam ove godine organiziran prvi put, ugodno nas je iznenadila veličina sajma, kao i sudjelovanje vodećih globalnih igrača iz obrambene industrije. Ovaj sajam je već sada na razini etabliranih najvećih događaja ove vrste u svijetu. Ohrabrio nas je veliki interes koji su domaćini Saudijci, ali i predstavnici drugih zemalja, pokazali za Komodo. Sastali smo se i s predstavnicima najveće saudijske kompanije za rudarstvo Ma'aden, koji su iskazali potencijalni interes za naše strojeve za podzemno rudarstvo - rekao je Subeije Kalo, direktor prodaje DOK-ING-a za Kraljevinu Saudijsku Arabiju, koji je predvodio delegaciju u Rijadu.

14. srpanj 2024 05:40