Biznis i politika
StoryEditor

HUP: Hitno treba odblokirati investicije u energetske projekte

08. Lipanj 2024.

Hrvatske tvrtke ohrabruje pad cijena električne energije u drugoj polovici 2023. godine, s obzirom da su u prvoj polovici godine po prvi puta premašile prosjek Europske unije, piše glavni ekonomist Hrvatske udruge poslodavaca Hrvoje Stojić u Fokusu tjedna  Štoviše, cijena električne energije od oko 70 eura po megavat satu na regionalnoj burzi (HUDEX) je u prvoj polovici ove  godine znatno niža od njezine prosječne razine u prvoj polovici prošle godine (oko 120 eura po megavat satu), što će zasigurno djelovati stabilizacijski na prosječnu stopu inflacije te očekivano smanjenje razlike u odnosu na stopu inflacije u Europskoj uniji. 

Stvaranjem uvjeta za konkurentnu cijenu električne energije uz relaksaciju nekonkurentnog poreznog tretmana plaća (koji se u posljednje dvije godine i pogoršao)  Hrvatska treba staviti u fokus rad na povećanju konkurentnosti.

HUP stoga kao prioritet vidi hitno donošenje odluke o naknadi za priključak na elektroenergetsku mrežu kako bi se ‘odblokirale’ investicije u obnovljive izvore energije čiji je ukupni kapacitet proizvodnja čak 1.500 MWh energije, a čija je vrijednost veća od dvije milijarde eura, navodi Stojić dodajući da bi Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) trebala djelovati brzo i efikasno u interesu tržišta, potrošača i gospodarstva. Brojni su pak projekti na čekanju što ima negativan utjecaj na cijelo gospodarstvo.

HERA je u travnju 2024. godine poništila natječaj za odabir opskrbljivača plinom za razdoblje od 2024. do 2027. godine zbog rizika od prevelike koncentracije na tržištu, međutim nakon ponavljanja natječaja, situacija se nije bitno promijenila. Poništenjem natječaja i nedostatnom konzultacijom ključnih energetskih subjekata, stvara se nesigurnost u tržišnom natjecanju što može samo negativno djelovati na poticanje konkretnosti na tržištu plina.

Osim naknade za priključak, zastoj investicija uzrokovan je i izostankom objave javnog natječaja za dodjelu tržišne premije za poticanje obnovljivih izvora energije od strane HROTE-a. Natječaj je konačno objavljen u travnju 2023. godine, zbog čega smo propustili priliku za rastom proizvodnje obnovljive energije u 2023. godini.

HERA uz odluku o naknadi za priključak na elektroenergetsku mrežu treba olabaviti rokove HOPS-a. Predlažemo i da dio administrativnih postupaka koji značajno kasne, predamo energetskim institutima te da koristimo sredstva iz NPOO-a za razvoj mreže. Naročito je važno dodatno otvoriti tržište električne energije konkurenciji u cilju većih ulaganja u inovacija i projekte OIE te smanjenja cijene električne energije za tvrtke ispod prosjeka EU i pouzdanije opskrbe električnom energijom.

24. lipanj 2024 12:52