Biznis i politika
StoryEditor

HUP: Nastavak mjera ključan za oporavak gospodarstva, UGP: Očekujemo reforme, dosta nam je gašenja vatre

02. Ožujak 2023.
foto Shutterstock
HUP pozdravlja najavu Vlade o nastavku mjera za pomoć gospodarstvu, kao i uključivanje poslodavaca u izradu novog paketa mjera.
 
- Neugodno smo pak iznenađeni medijskim nagađanjima o potencijalnom izdvajanju pojedinih poduzetnika iz najavljenih mjera te smo uvjereni da bi takvo rješenje bilo duboko nepravedno i neprovedivo. Pravovremeno donošenje uvjeta, koji će biti na snazi nakon 31. ožujka, od velike je važnosti za gospodarstvo kako bi kompanije mogle planirati daljnji tijek poslovne godine. Stabilnost i predvidljivost poslovanja ključ su za nastavak rasta investicija, plaća i zapošljavanja - stoji u priopćenju iz HUP-a.
 
Uz smanjivanje prosječne limitirane cijene za električnu energiju članice HUP-a ističu potrebu za nastavkom subvencija za plin. Velik broj proizvodnih kompanija traži i da se u ovaj krug mjera uključe subvencije za tehnološku paru, koja je u potpunosti bila izostavljena iz dosadašnjih mjera, a predstavlja velik i neopravdan trošak za prerađivačku industriju.
 
Detalje prijedloga HUP će iznijeti na direktnim razgovorima s predstavnicima Vlade, kao i kvalitetna rješenja drugih članica Europske Unije.
 
- Pravovremeno donošenje mjera i osiguranje predvidljivosti i stabilnosti osobito je važno u okolnostima prijeteće krize, a kako bi se domaća ekonomija mogla snažnije boriti sa svim izazovima koje donosi poslovanje na izuzetno nestabilnom tržištu. Mjere su u ovom trenutku ključne i za zadržavanje i jačanje konkurentnosti domaće ekonomije, osobito nakon ulaska u eurozonu i schengenski prostor. Bez snažnog gospodarstva nema ni rasta plaća ni rasta BDP-a - poručuju iz HUP-a.
 

Bujas. Kvazi mjerice za jeftini PR

 
Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas Poduzetnika pak kaže da je nevjerojatno da se ide s najavom bez ikakvih konkretnih prijedloga o kojima se može pričati.
 
- Očekujemo reforme, a dosta nam je mjera koje su ionako samo kratkotrajno gašenje vatre. No za reforme trebate imati i političku hrabrost, ljude i znanje. S reformama ne možete dobiti jeftini PR, kao što ih konstantno skupljate s kvazi mjericama, ali možete pokrenuti Hrvatsku, a možda i ostati bez fotelje u procesu - rekao je Bujas za Lider.
 
22. svibanj 2024 22:50