Biznis i politika
StoryEditor

HUP: Rast ukupnih primanja skoro pokrio inflaciju, a daljnje porezno rasterećenje rada otvorilo bi prostor za brži rast plaća

17. Ožujak 2023.
foto Shutterstock
Niže efektivne stope poreza na dohodak potakle su dodatno nagrađivanje radnika, što upućuje da bi daljnje porezno rasterećenje dohotka u sklopu cjelovite porezne reforme otvorilo prostor za brži rast plaća, ističe glavni ekonomist Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Hrvoje Stojić u svojoj tjednoj analitičkoj publikaciji Fokus tjedna.
 
Poslodavci podsjećaju da su u 2022. godini bruto plaće nominalno porasle za 8,3 posto, a realno pale za 2,3 posto, dok su neto plaće nominalno porasle 7,4 posto, a realno pale za 3,1 posto.
 
Isto tako, Stojić kaže da nedavno objavljeni podaci o kretanju ukupnih primanja zaposlenih u EU-u daju nešto povoljniju sliku u odnosu na užu definiciju plaća, a u međunarodnoj usporedbi stavljaju Hrvatsku u povoljniji kontekst. Naime, rast ukupnih primanja u Hrvatskoj u 2022. godini od 9,8 posto premašio je prosjek članica EU-a od 7,2 posto, a realni pad primanja od 0,9 posto blaži je u odnosu na prosjek EU-a od dva posto.
 
Zadnjih pet godina ukupna primanja u Hrvatskoj prosječno su rasla 4,4 posto godišnje (1,2 posto realno), ponovo iznad prosjeka EU-a od tri posto godišnje (a realno 0,2 posto manje) dok hrvatski jedinični trošak rada raste tri puta sporije u odnosu na prosjek EU (+4,3 prema +12,5 posto).
 

Doprinos porezno oslobođenih isplata

 

HUP smatra da relativno bržem rastu ukupnih primanja zaposlenih u Hrvatskoj zasigurno doprinose brojni modaliteti porezno oslobođenih isplata poslodavaca radnicima, a dobar dio njih njih sadržan je u snažnim kratkoročnim mjerama Vlade za zaštitu stanovništva i gospodarstva od posljedica energetske krize.
 
- U svakom slučaju niže efektivne stope poreza na dohodak potakle su dodatno nagrađivanje radnika što upućuje da bi daljnje porezno rasterećenje dohotka u sklopu cjelovite porezne reforme otvorilo prostor za brži rast plaća - ističe Stojić.
 
Naime, potrebno je rasteretiti ukupan trošak rada kako bi neto plaće u oba porezna razreda (20 i 30 posto) bile konkurentnije neto plaćama u inozemstvu, smatraju u HUP-u, čime bismo ne samo zadržali postojeće radnike i privlačili strane, nego i osigurali održivost mirovinskog i zdravstvenog sustava.
 
U ovoj godini HUP očekuje rast plaća odnosno ukupnih primanja zaposlenih od oko sedam posto, malo iznad stope inflacije (6,5 posto).

 

Pored opće potrebe zadržavanja kvalitetnih zaposlenika u okruženju manjka radne snage, među razloge relativno visoke stope rasta primanja HUP ubraja i brži rast plaća reguliranih kolektivnim ugovorima, znatno povećanje minimalne plaće (+12,2 posto u Hrvatskoj, a 10,8 posto u EU-u) te daljnje povećanje porezno izuzetih primitaka.
 
Hrvatska prema nesrazmjernom rastu minimalne plaće u odnosu na nominalni rast BDP-a gotovo prednjači na razini EU što je neodrživo, upozoravaju poslodavci, poentirajući da tim više jača potreba šireg poreznog rasterećenja plaća.
22. ožujak 2023 19:43