Biznis i politika
StoryEditor

HUP: Upućujemo javni apel Vladi da odustane od novog nameta

14. Studeni 2022.
Irena Weberfoto Ratko Mavar

Koliko je situacija dramatična najbolje opisuje podatak da su narudžbe prema hrvatskim kompanijama koje stižu iz Njemačke u velikoj mjeri zaustavljene

Nakon najava premijera Andreja Plenkovića da Vlada neće odustati od uvođenja novog, većeg poreza na dobit, iz HUP-a su se obratili priopćenjem u kojem upućuje javni apel Vladi da odustane od novog nameta te da s poduzetnicima sjedne za stol kako bi dogovorili mjere koje će osigurati blaži udar krize koja je pred vratima Hrvatske. 

U trenutku kada je ključno pitanje kolikog opsega će biti kriza, koja će nas pogoditi iduće godine, uvođenje novog poreza na dobit stavilo bi poduzetnike u vrlo tešku poziciju, piše HUP u priopćenju.

Vlada nam je u protekle 3 godine bila saveznik u prevladavanju iznimno zahtjevnih okolnosti koje je donijela korona i energetska kriza pa pozivamo Vladu da nastavimo raditi na zajedničkim rješenjima i mjerama za borbu protiv krize, koja nas očekuje od 2023. godine, dodaju.

Hrvatska se mora pripremiti za suočavanje s posljedicama očekivane recesije na našim glavnim izvoznim tržištima, upozoravaju pa dodaju kako će uvođenje novog poreza na dobit, izvan okvira koji je preporučila Europska komisija zaustaviti investicije i zapošljavanje te daljnji rast plaća što su okolnosti koje pospješuju recesiju i potencijalnu ekonomsku krizu.

- Koliko je situacija dramatična najbolje opisuje podatak da su narudžbe prema hrvatskim kompanijama koje stižu iz Njemačke u velikoj mjeri zaustavljene. U ovom razdoblju u prijašnjim godinama narudžbe s našeg najvažnijeg izvoznog tržišta bile su u punom jeku, dok je sad situacija u potpunosti drugačija. Isti je scenarij s narudžbama iz Austrije, Italije i ostalih najvećih hrvatskih izvoznih tržišta. Posljedica je to krize koja se događa europskom gospodarstvu pa je prijetnja krize, koja je pred vratima Hrvatske, i više nego ozbiljna. Zato apeliramo na Vladu  da  razgovaramo o rješenjima koja će hrvatskom gospodarstvu pomoći da se izbori sa snažnim udarcem koji nam slijedi. To je važno za daljnje investicije i  čuvanje radnih mjesta u zahtjevnim godinama koje dolaze -  poručila je glavna direktorica HUP-a, Irena Weber.

30. siječanj 2023 13:34