Biznis i politika
StoryEditor

Ifo: Njemačko gospodarstvo neće izbjeći recesiju

15. Ožujak 2023.
foto Shutterstock
Njemačko gospodarstvo neće moći izbjeći recesiju u ovoj godini, ali će se nakon dva uzastopna tromjesečja pada u proljeće početi oporavljati, procijenio je u srijedu ekonomski institut Ifo.
 
U prvom tromjesečju njemački bruto domaći proizvod (BDP) smanjit će se za 0,2 posto u odnosu na prethodni kvartal, prognozira institut Ifo.To bi bilo drugo tromjesečje zaredom da gospodarstvo pada, što se obično naziva tehničkom recesijom, s obzirom da se u četvrtom kvartalu 2022. već smanjilo za 0,4 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca.

 

Institut Ifo predviđa da će gospodarska aktivnost u 2023. gotovo stagnirati, uz blagi pad aktivnosti, od 0,1 posto. Usporedbe radi, njemačka vlada očekuje blagi rast BDP-a u ovoj godini, od 0,2 posto.

 

Njemački ekonomski institut IfW povisio je pak u srijedu svoju prognozu rasta za 2023. s 0,3 posto, na 0,5 posto, poručivši da bi ublažavanje uskih grla trebalo podržati uzlazni trend. Oba instituta predviđaju oporavak u 2024., s tim da Ifo predviđa 1,7-postotni a IfW 1,4-postotni rast. Očekuju i da će cijene snažno rasti i ove godine. U 2024. inflacija bi po njihovim prognozama trebala popustiti.

 

Ifo očekuje da će se inflacija ove godine spustiti na 6,2 posto, s prošlogodišnjih 6,9 posto, i snažno oslabiti u 2024., na 2,2 posto. Slično procjenjuju i u IfW-u, prognoziravši za ovu godinu rast potrošačkih cijena za 5,4 posto i za 2,1 posto u 2024.
 
- Inflacija je dosegnula vrhunac - rekao je ekonomski istraživač Ifo-a Timo Wollmershaeuser, izdvajajući među razlozima njezina slabljenja pad cijena energije i popuštanje uskih grla u opskrbnom lancu.
 
U Ifo-u pak upozoravaju da ‘visoka inflacija smanjuje raspoložive prihode kućanstava i vodi smanjenoj potrošnji građana u tekućoj godini‘. Čeka nas ‘zamjetan gubitak kupovne moći‘, od 1,8 posto, poručuju iz instituta.
29. ožujak 2023 15:56