Biznis i politika
StoryEditor

IN MEMORIAM: Preminuo makroekonomist i bivši slovenski političar Jože Mencinger

28. Kolovoz 2022.
Jože Mencingerfoto Ratko Mavar

U 82. godini života napustio nas je poznati slovenski ekonomist i bivši političar Jože Mencinger, pišu slovenski portali, a prenosi 24sata. Tužnu je vijest potvrdila je predstavnica za odnose s javnošću s Ekonomskog fakulteta u Ljubljani Dušica Vehovar Zajc, gdje je Mencinger povremeno predavao.

Rođen je 5. ožujka 1941. u Jesenicama, gdje je maturirao 1960. godine, a diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani 1966. te iste godine magistrirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Beogradu.

Na Pravnom fakultetu u Ljubljani bio je bivši rektor i redoviti profesor političke ekonomije i statistike, a najpoznatiji je po tome što je bio prvi slovenski ministar gospodarstva i potpredsjednik Vlade Slovenije od 1990. do 1991. godine kao član Slovenske demokratske stranke. Autor je i tzv. 'slovenskog modela tranzicije' koji je dugo slovio kao uzor zemljama u regiji.

Uz to je bio i član je Europske akademije znanosti i umjetnosti, Savjeta Banke Slovenije i Slovenske akademije znanosti i umjetnosti. Pet je godina također bio članom Slovenskog narodnog vijeća.

Mencinger je bio jedan od najglasnijih kritičara članstva Slovenije u Europskoj uniji i NATO-u, Europske komisije, politike štednje, sveobuhvatne privatizacije i liberalne ekonomske politike. U javnosti je slovio kao euroskeptik, ali za sebe je govorio da je eurorealist.

Mencinger je bio redovit sugovornik u intervjuima u Lideru, a u jednom od posljednjih, onom iz 2014. godine, govorio je o tadašnjoj ekonomskoj situaciji u Sloveniji, Hrvatskoj i EU. Te se godine kandidirao na listi Pozitivne Slovenije na izborima za Europski parlament, no neuspješno. Već je onda kritizirao njemačku politiku štednje, a godinu ranije izjavio je da Europska komisija već godinama vodi pogrešnu ekonomsku i industrijsku politiku koja Europsku uniju i države članice vodi prema 'socijalnom i političkom rasulu'.

– Europska komisija jedan je od krivaca za krizu, a još je veće pogreške napravila u 'rješavanju' krize. Prije krize EK se oslanjala na ekonomiku ponude i sasvim je zaboravila potražnju, pogrešno je shvatila utjecaj globalizacije na EU, sa svojim strategijama iz 2000. i 2005. uništavala je europsku industriju. Kad je došla kriza, europski političari su je smatrali potresom i počeli su ponavljati prazne rečenice iz lisabonskih strategija.

Kada to nije pomoglo, krivnju za krizu koju je stvorio privatni financijski sektor prenijeli su na javni sektor i počeli gušiti potražnju koja je bila manja od ponude. Ne razumijem kako netko može misliti da u situaciji s manjkom potražnje treba 'štedjeti'. Juncker je sigurno sposobniji od Barrossa ili Rehna koji su mi se uvijek činili kao studenti koji svoje govore nauče napamet – izjavio je Mencinger tada za Lider.

25. travanj 2024 23:02