Biznis i politika
StoryEditor

Inflacija cijena hrane i pića se smiruje i približava razini prosjeka EU

04. Studeni 2023.
inflacija, hrvatska, euro

Inflacija u Hrvatskoj usporava pa je tako u listopadu pala na 5,8 posto, što je ponajviše rezultat snažnog pada cijena energenata te proizvoda u sektoru hrane i pića nakon vrhunca turističke sezone, piše Hrvoje Stojić, ekonomist Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Štoviše, nastavlja Stojić, pad cijena hrane očekivan je nakon pada proizvođačkih cijena nekih poljoprivrednih sirovina i proizvoda u EU i prije državne intervencije u cijene 30 prehrambenih proizvoda, što se s određenim odmakom odražava na pad maloprodajnih cijena hrane i pića i na domaćem tržištu.

Aktualna godišnja stopa inflacije cijena hrane, pića te duhana u Hrvatskoj od 8,1 posto u listopadu blago je iznad prosjeka euro područja (7,5%) pa je primjetno da se i razlika u rastu cijena u EU i Hrvatskoj u posljednjih nekoliko mjeseci smanjuje. Također, zabilježen je i  neznatno snažniji rast međunarodno usporedivog harmoniziranog indeksa potrošačkih cijena od 0,2 posto mjesečno, u odnosu na prosjek euro područja (+0,1%), zbog relativno snažnijeg rasta cijena usluga (0,4% prema 0,0% mjesečno).

 - U idućim mjesecima očekujemo pad stope inflacije na razinu oko 4,5 posto, a uslijed slabljenja inflacije prehrambenih proizvoda, stabilizacije cijena nafte te ostalih energenata, kao i općenitog hlađenja agregatne potražnje najavljenog kroz snažan pad šestomjesečnih očekivanja prodajnih cijena u euro području. Štoviše, u listopadu smo vidjeli snažan pad tromjesečni cjenovnih očekivanja domaćih trgovaca nakon prethodno zabilježenog snažnog pada očekivanog kretanja zaliha - piše Stojić u HUP-ovim analizama, te zaključuje kako nakon stope inflacije  od 8 posto u ovoj godini, u 2024. godini očekuje prosječnu stopu inflacije na razini od oko 4 posto.

- Inflacija će dalje biti nešto viša od prosječne EU stope, što osobito ne iznenađuje, obzirom na to da su cijene usluga i dalje za 30 posto niže od prosjeka euro zone. Iako se inflacija smiruje to još uvijek ne znači da je potpuno obuzdana s obzirom na izvanredno brz oporavak realnih primanja zaposlenih ove godine od oko 3 posto u prvih osam mjeseci, naročito u uslužnim sektorima te izdašnijim kolektivnim ugovorima. Očekujemo nastavak bržeg rasta plaća u Hrvatskoj od gotovo 7 posto, u odnosu na euro područje u kojem će nominalni rast plaća iznositi oko 4 posto - zaključuje Stojić.

26. srpanj 2024 13:02