Biznis i politika
StoryEditor

Inflacija u Francuskoj i Njemačkoj neočekivano usporila

04. Siječanj 2023.
foto Shutterstock

Inflacija u Francuskoj je neočekivano usporila u prosincu i dodatno potvrdila popuštanje cjenovnog pritiska u cijelom europodručju.

Uz sporiju inflaciju energije i usluga, potrošačke cijene porasle su 6,7 posto u odnosu na prethodnu godinu nakon rekordnih povećanja od 7,1 posto u listopadu i studenom. Ekonomisti koje je anketirao Bloomberg očekivali su ubrzanje na 7,3 posto u posljednjem mjesecu 2022., dijelom zbog toga što je vlada počela postupno ukidati popuste na gorivo.

Inflacija u Njemačkoj također je prošlog mjeseca usporila više nego što se očekivalo, prema brojkama objavljenim u utorak, a očekuje se da će podaci u petak za cijelo europodručje pokazati ponovno usporavanje na 9,5 posto s prethodnih 10,1 posto.

Signali da je inflacija možda dosegnula vrhunac predstavljaju veliko olakšanje za kreatore politike Europske središnje banke. Institucija sa sjedištem u Frankfurtu već se odlučila za manje povećanje stope od pola boda na svom zadnjem sastanku nakon što su podaci pokazali da je inflacija usporila u studenom, objavio je Bloomberg.

Državne obveznice europodručja napredovale su nakon najnovijih francuskih podataka, dok su trgovci smanjili oklade na vršnu stopu u ECB-ovom ciklusu povećanja, cijeneći ga s 146 baznih bodova dodatnog pooštravanja do sredine 2023., što je pad od oko 152 bazna boda na zatvaranju u utorak.

Topliji početak zime od očekivanog također bi mogao ublažiti dio pritiska na troškove jer se potražnja za energijom pokazuje manjom od očekivane. Ipak, predsjednik Bundesbanke Joachim Nagel upozorio je ranije ovog tjedna da su daljnje mjere monetarne politike i dalje potrebne kako bi se zaustavio i preokrenuo trend povećanja inflacijskih očekivanja, a tržišta očekuju povećanja od 50 baznih bodova na sljedeća dva sastanka.

Kratki predah

Odgoda inflacije u Francuskoj također bi se mogla pokazati kratkotrajnom jer vlada prilagođava gornje granice cijena energije u siječnju i veljači kako bi omogućila povećanje računa za kućanstva od 15 posto. Čak i kad se inflacija energije smanjila u prosincu, cijene industrijskih proizvoda porasle su bržim tempom nego u studenom.

- Inflacija bi trebala ostati visoka do proljeća 2023., posebno zbog smanjenja cjenovnog štita na početku godine. Međutim, povoljni trendovi u cijenama energije pokazuju da postoji svjetlo na kraju tunela - napisao je ekonomist Asterasa Sylvain Bersinger

Francuska agencija za statistiku Insee priopćila je da očekuje povećanje ukupne inflacije u prva dva mjeseca ove godine, s popuštanjem od ožujka koje se uglavnom može pripisati baznim usporedbama.

Ipak, ministar financija Bruno Le Maire, čija će se vlada uskoro suočiti s kontroverzama oko planiranih reformi mirovinskog sustava u zemlji, ublažavanje inflacije uzima kao svojevrsnu pobjedu.

- Tijekom 2023. godine, potvrđujem svoju prognozu, trebali bismo vidjeti kako će inflacija početi usporavati - rekao je u srijedu za radio France Inter.

Rastući troškovi života već povlače gospodarski učinak u Francuskoj jer potrošačka moć pada. Zasebno istraživanje od srijede pokazalo je da je povjerenje kućanstava palo za jedan bod na 82 u prosincu, a potrošači su sve manje optimistični u pogledu svoje financijske situacije. Povećala su se i inflacijska očekivanja, objavio je Bloomberg. 

25. travanj 2024 04:39