Biznis i politika
StoryEditor

Inflacija u Francuskoj pala na 5,6 posto, ali budućnost nije toliko svijetla

31. Ožujak 2023.
foto Shutterstock

Inflacija u Francuskoj oslabila je prvi put u tri mjeseca, prateći usporavanje u drugim velikim gospodarstvima eurozone nakon što je utjecaj rata u Ukrajini prestao jednako snažno utjecati na skok troškova energije. 

Potrošačke cijene porasle su za 6,6 posto u ožujku, što je pad od rekordnih 7,3 posto u veljači otkako je porast troškova energije prestao. Rezultat je, međutim, bio malo iznad srednje procjene od 6,5 posto u Bloombergovoj anketi analitičara.

Štoviše, rast cijena usluga tek je neznatno usporio, (na 2,9 posto s tri posto u siječnju) dok je za industrijske proizvode ubrzao na 4,8 posto s 4,7 posto.

Tržišta novca povećala su uloge na povećanju stopa, postižući vrhunac od 3,66 posto do listopada u usporedbi s 3,60 posto u četvrtak. Njemački dvogodišnji prinosi, koji su među najosjetljivijima na promjene u politici, porasli su za tri bazna boda na 2,78 posto.

Macron u problemima 

Obrnuti trendovi inflacije poput onih viđenih u Francuskoj predstavljaju glavobolju za Europsku središnju banku (ECB), koja cilja na dva posto, ali je sve više usredotočena na temeljne pritiske koji isključuju faktore poput energije i hrane. Bilo je znakova sličnog odstupanja u španjolskim i njemačkim podacima u četvrtak, unatoč tome što je glavni španjolski pokazatelj pao za gotovo polovicu na 3,1 posto.

Izazov ECB-a dodatno je zakompliciran napetostima koje zahvataju banke diljem svijeta i u isto vrijeme prijete spriječiti kreditiranje i obuzdati gospodarsku ekspanziju.

U Francuskoj će se temeljna inflacija ubrzati u nadolazećim tjednima. Statistička agencija Insee ovog je mjeseca rekla da će pokazatelj vjerojatno dosegnuti 6,4 posto u lipnju, što je više od 5,7 posto koliko je ranije predviđala.

To je postalo veliko političko pitanje za predsjednika Emmanuela Macrona. Njegova je vlada prošle godine intervenirala golemom potporom kako bi nadoknadila velike troškove energije, ali ima malo alata da učini isto za hranu i usluge, a već je pod pritiskom zbog svoje nepopularne revizije mirovina.

Kućanstva sve više osjećaju probleme, a procjena nedavnih povećanja cijena je najviša od 1970-ih. Ipak, potrošači također smatraju da je najgore možda prošlo jer su očekivanja budućih cijena počela padati.

Odvojeni podaci Insee-a u petak pokazuju pad potrošačke potrošnje od 0,8 posto u veljači u odnosu na siječanj jer su kućanstva smanjila izdatke za hranu i industrijsku robu. Ekonomisti koje je anketirao Bloomberg predviđaju manji pad od 0,1 posto. 

06. lipanj 2023 17:51