Biznis i politika
StoryEditor

Inflacija u lipnju usporila na 7,7 posto, najnižu razinu od lani

30. Lipanj 2023.

Stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena indeksom potrošačkih cijena, usporila je u lipnju na 7,7 posto na godišnjoj razini, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što predstavlja usporavanje inflacije sedmi mjesec zaredom te najnižu stopu inflacije od ožujka lani.

Stopa inflacije na godišnjoj razini smanjila se tako sedmi put zaredom, nakon što je u studenome prošle godine dosegnula rekordnih 13,5 posto. U prosincu rast je usporio na 13,1 posto, u siječnju je inflacija iznosila 12,7 posto, u veljači 12 posto, u ožujku 10,7 posto, u travnju 8,9 posto, a u svibnju 7,9 posto.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, procijenjena godišnja stopa inflacije za skupinu u kojoj su hrana, piće i duhan iznosila je 13,6 posto, za industrijske neprehrambene proizvode bez energije 8,1 posto, za usluge 7,6 posto, dok je kod energije zabilježen pad za 3,3 posto, navedeno je u priopćenju DZS-a.

Na mjesečnoj razini, to jest u odnosu na svibanj ove godine, cijene u kategorijama hrane, pića i duhana te energije su porasle za po 1,4 posto, a usluga za 1,2 posto.

Istodobno, prema prvoj procjeni, cijene industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije pale su za 0,1 posto.

DZS je najavio da će konačne podatke o indeksu potrošačkih cijena u lipnju prema klasifikaciji ECOICOP (klasifikacija individualne potrošnje prema namjeni - European Classification of Individual Consumption according to Purpose) objaviti 17. srpnja 2023. godine.

02. svibanj 2024 17:27