Biznis i politika
StoryEditor

Irena Weber (HUP): 88 posto članica HUP-a je tijekom ove godine podizalo plaće

22. Rujan 2022.
14. konferencija Dan velikih planova, Irena Weberfoto Ratko Mavar

Nova direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber održala je govor na 14. Liderovom Danu velikih planova naglašavajući da hrvatsko gospodarstvo danas posluje u izvanrednim okolnostima, prvo zbog pandemije, a zatim zbog rasta cijena energenata i galopirajuće inflacije.

‒ Te globalne krize, koje nismo mogli planirati ni na njih direktno utjecati, natjerale su nas da gasimo vatru i donosimo brze odluke kako bi opstali na tržištu. Vlada je reagirala odlično i, što je još važnije, na vrijeme i na korona krizu i na energetsku krizu ‒ rekla je dodajući i da je uz te mjere iznimno važno stati sa strukturnim reformama te da je nužno rasteretiti gospodarstvo i dati mu prostora da diše kako bi postali digitalna i pametna ekonomija budućnosti.

‒  To nećemo uspjeti preko noći, nego korak po korak, a prvi korak u tom smjeru je smanjiti trošak rada i u suradnji sa socijalnim partnerima donijeti moderan i kvalitetan Zakon o radu ‒ potvrdila je Weber ističući da HUP inzistira na tome i nudi konkretna rješenja.

Poduzetnici guraju ekonomiju naprijed

Direktorica HUP-a je vrlo jasno dala do znanja da udruga teži državi poduzetnika, državi kvalitetnih i zadovoljnih radnika te tehnološki naprednoj državi jer poduzetnici su ti koji stvaraju dodanu vrijednost, guraju ekonomiju naprijed, donose inovacije te stvaraju priliku za napredak zaposlenicima i u konačnici pune proračun.

‒ Želimo fiskalni okvir u kojem poduzetnici svoje zaposlenike mogu dobro i kvalitetno platiti za svoj rad, ulagati u obrazovanje jer ne moraju u prosjeku 42 posto plaće dati državi. To je isto tako i Hrvatska poduzetnika, koji mogu lako zapošljavati nove zaposlenike prema potrebama tržišta ‒ izjavila je, a naglasila je da su upravo poduzetnici ključ uspjeha našeg društva.

Weber je iznijela podatak da su čak 88 posto članica HUP-a tijekom ove godine podizali plaće, neki i više puta, a kako je rekla, nadaju se i da će imati dovoljno likvidnosti da iskoriste prostor za nagradu zaposlenicima koji se otvorio Vladinim paketom mjera.

‒ Tvrtke iz HUP-a su u prosjeku zaposlenicima ove godine povisili plaće za više od 10 posto, a rast plaća bi se i ubrzao kada bi se usvojio naš prijedlog rasterećenja rada ‒ istaknula je opisujući da prijedlog uključuje podizanje neoporezivog dijela osobnog dohotka na pet tisuća kuna, smanjivanje niže stope poreza na dohodak s 20 na 15 posto i zadržavanje više stope poreza na dohodak od 30 posto.

Važno je zadržati kvalitetne radnike

‒ Hrvatska je četvrta u Europskoj Uniji prema prijavljenom nedostatku radnika. Našu je zemlju u posljednjem desetljeću napustilo 10 posto stanovništva i nikada se u posljednjih 30 godina na hrvatskom tržištu rada nije vodila ovako nesmiljena bitka za dobrim zaposlenicima ‒ govorila je Weber ističući kako se mora napraviti sve da bi hrvatsko tržište rada kvalitetne zaposlenike zadržalo u Hrvatskoj, a one koji su ju napustili  privuklo da se vrate.

Da bi u tome uspjeli potreban je moderan Zakon o radu koji odražava stvarno stanje na tržištu rada, a kako tvrdi direktorica HUP-a, danas zaposlenici, uz visinu plaće, kao visoke prioritete stavljaju način rada, mjesto iz kojeg rade te mogućnost dodatnog usavršavanja i mogućnost osobnog napredovanja. Upravo tu bi zakonski okvir morao pomoći poslodavcima da svojim zaposlenicima stvore uvjete koji će omogućiti realizaciju svih njihovih ciljeva.

‒ Hrvatska kakvu mi želimo je tehnološki napredna Hrvatska. To je Hrvatska u kojoj je gospodarstvo konkurentno i tehnološki ne zaostaje za drugima. Hrvatska u kojoj poduzetnici svoju dobit mogu kvalitetno investirati i u nove tehnologije, razvijati inovativne proizvode i usluge. Kreirati. Digitalizirati ‒ govorila je Weber.

Četvrtina mjesta na fakultetima nepopunjena

Dotakla se i školstva naglašavajući da je blagodat naše zemlje širok pristup obrazovanju, no ipak istaknula je da naše školstvo ne sije biti sustav za sebe već mora obrazovati djecu koja će postati kvalitetni i zadovoljni zaposlenici.

‒ Nedavno je objavljen podatak da je gotovo 11 tisuća mjesta na visokim školama i fakultetima ostalo prazno. Četvrtina mjesta su nepopunjena. I tako je već godinama. Zašto? Zato što se nude zastarjeli programi za koje nema mjesta na tržištu rada ‒ kazala je Weber iznoseći podatke da čak 30 studijskih programa ne želi upisati nijedan student dok su željeni programi, poput IT-a, pretrpani prijavama.

Baš kao i fakulteti ni srednje škole ne mijenjaju programe dovoljno brzo u odnosu na potrebe tržišta pa, prema riječima direktorice HUP-a, Hrvatskoj nedostaje 1100 fasadera dok ih se obrazuje tek 18 godišnje.

‒ Obrazovni sustav mora biti u dnevnoj komunikaciji s poslodavcima i brzo odgovarati potrebama tržišta. To je preduvjet za rast BDP-a, nova radna mjesta i bolji standard ‒ rekla je Weber zaključujući da će zajedno s Vladom i svim dionicima dati sve od sebe da se krene s reformama te da se reforme sve brže i sveobuhvatnije krenu provoditi.

14. travanj 2024 13:58