Biznis i politika
StoryEditor

Ispod očekivanja: Inflacija u SAD-u usporila na 3,1 posto u siječnju

13. Veljača 2024.
foto Shutterstock

Inflacija u SAD-u usporila je na 3,1 posto u siječnju, što je manje od očekivanog poboljšanja, dovodeći tako u pitanje očekivanja tržišta da će Federalne rezerve početi smanjivati kamatne stope u svibnju. 

Ekonomisti koje je anketirao Bloomberg predviđali su godišnju inflaciju potrošačkih cijena od 2,9 posto, što je pad s 3,4 posto u prosincu. Temeljna inflacija, mjera koja se pomno prati i koja uklanja nestabilne cijene hrane i energije, iznosila je u siječnju 3,9 posto na godišnjoj razini, što je u skladu s prethodnim mjesecom.

Mjesečna ukupna inflacija porasla je 0,3 posto, nadmašivši prognoziranih 0,2 posto. Podsjećamo, te brojke dolaze dok Fed razmatra kada će ove godine početi snižavati kamatne stope s trenutne razine od 5,25 do 5,5 posto. 

Slijedeći brojke inflacije veće od očekivanih, trgovci terminskim ugovorima smanjili su svoje oklade na vjerojatnost smanjenja stope u svibnju s 50 posto na 30 posto, dok smanjenje u lipnju više nije u potpunosti uračunato, objavio je Financial Times. 

Fjučersi američkih dionica naglo su pali nakon objave, dok su prinosi državnih obveznica porasli.

Prinos na dvogodišnje obveznice, koji se kreće s očekivanjima kamatnih stopa, skočio je za 0,15 postotnih bodova na 4,62 posto. Referentni desetogodišnji prinos dodao je 0,11 postotnih bodova. Prinosi rastu kako cijene padaju.

Dolar, čija su kretanja pod utjecajem promjena očekivanih tečajeva, trgovao se 0,6 posto više.

Terminski ugovori povezani sa S&P 500 produžili su ranije gubitke na više od jedan posto niže, dok su oni koji prate tehnološki bogat Nasdaq 100 pali 1,7 posto uoči otvaranja u New Yorku.

Troškovi skloništa, osiguranje vozila i medicinska skrb pridonijeli su siječanjskim pritiscima na cijene. Stanovanje, čija su najveća komponenta troškovi najma, najviše je pridonijelo temeljnoj inflaciji, pri čemu je indeks u siječnju porastao za 0,6 posto, prenosi FT.

Dramatičan pad inflacije tijekom prošle godine potaknuo je čelnike središnjih banaka u SAD-u, Europi i Ujedinjenom Kraljevstvu da isključe daljnja povećanja stopa i počnu raspravljati o mogućnosti smanjenja.

Prošlog mjeseca, predsjednik Fed-a Jay Powell rekao je da Savezni odbor za otvoreno tržište očekuje smanjenje kamatnih stopa tri puta ove godine, ali je signalizirao da je malo vjerojatno da će to učiniti dok se ne postigne veći napredak prema ciljanoj inflaciji od dva posto.

Fedova preferirana mjera inflacije je temeljni indeks izdataka za osobnu potrošnju, koji je usporio drastičnije od CPI-ja. Temeljni PCE indeks porastao je 2,9 posto u siječnju na godišnjoj razini, što je prvo očitanje manje od tri posto u otprilike tri godine.

Sljedeći sastanak Fed-a o politici zakazan je za 19. i 20. ožujka, na kojem će objaviti svoju najnoviju anketu ‘dot plot‘ koja prikazuje projekcije dužnosnika za kamatne stope, inflaciju i nezaposlenost.

29. travanj 2024 09:33