Biznis i politika
StoryEditor

Iz Ukrajine izvezeno oko 720.000 tona hrane prema sporazumu o izvozu žita

23. Kolovoz 2022.

Ukupno 33 teretna broda s 719.549 tona hrane napustila su Ukrajinu prema sporazumu postignutom uz posredovanje Ujedinjenih naroda i Turske o deblokadi ukrajinskih morskih luka, priopćilo je u utorak ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede.

Zajednički koordinacijski centar u Turskoj koji prati provedbu sporazuma procijenio je da je iz triju ukrajinskih crnomorskih luka od sklapanja sporazuma ukupno izvezeno 721.449 tona žitarica.

Ukrajinski izvoz žitarica pao je nakon što je Rusija napala zemlju 24. veljače i blokirala svoje crnomorske luke, zbog čega su porasle globalne cijene hrane te porasli strahovi od nestašica u Africi i na Bliskom istoku.

Tri crnomorske luke deblokirane su prema sporazumu koji su 22. srpnja potpisali Moskva i Kijev.

Uz brodove koji su već napustili Ukrajinu, ministarstvo poljoprivrede je reklo da se još 18 brodova sada utovaruje ili čeka dopuštenje za napuštanje ukrajinskih luka.

Ministarstvo je priopćilo da bi ukrajinski izvoz žitarica mogao dosegnuti 4 milijuna tona u kolovozu, u usporedbi s 3 milijuna tona u srpnju.

U zasebnoj izjavi, ministarstvo je reklo da je izvoz ključnih ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda pao za gotovo polovicu od početka ruske invazije u usporedbi s istim razdobljem 2021.

28. studeni 2022 02:48