Biznis i politika
StoryEditor

Izmjene temeljenog kapitala provodit će se bez krajnjih rokova i dodatnih troškova

23. Prosinac 2022.

Iz Ministarstva pravosuđa poručili su da će se izmjene temeljnog kapitala, zbog usklađivanja s uvođenjem eura kao službene valute, moći provesti bez krajnjih rokova i dodatnih troškova te su tako odgovorili na medijske napise o tome da će tvrtke zbog toga imati neplanirane izdatke. 

- Izmjenama i dopunama Zakona o javnobilježničkim pristojbama propisano je da se u postupcima koji se provode isključivo radi usklađivanja temeljnog kapitala s uvođenjem eura kao službene valute neće naplaćivati javnobilježničke pristojbe - priopćili su iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

Podsjetili su da su rokovi za konverziju temeljnog kapitala postavljeni od godine dana do tri godine, a trgovačka društva konverziju mogu provesti istovremeno s drugim obvezama koje imaju, primjerice prilikom prve izmjene statuta ili društvenog ugovora bez dodatnih troškova. 

Izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima propisat će se neograničena mogućnost za konverziju kako bi se osiguralo dovoljno vremena za provedbu postupka bez ikakvih dodatnih troškova, pojasnili su.

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave istaknuli su da je izmjena temeljenog kapitala u Sudskom registru napravljena automatizmom kao informativni prikaz, kroz nadogradnju aplikacije, međutim zbog pravne sigurnosti, važno je učiniti i izmjene temeljnog kapitala. 

Također su podsjetili da se za navedene postupke ne plaća sudska pristojba. 

- Predloženim zakonskim izmjenama trgovačka društva moći će u neograničenom roku napraviti konverziju temeljnog kapitala bez dodatnih troškova prilikom poduzimanja bilo kojih radnji, kod j.d.o.o i d.o.o pripajanje, spajanje i slično - poručili su iz nadležnog ministarstva.

23. lipanj 2024 18:54