Biznis i politika
StoryEditor

Je li Elon Musk prijetnja američkoj nacionalnoj sigurnosti

13. Studeni 2022.
Elon Musk, Twitter

Američki predsjednik Joe Biden je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući rekao kako su odnosi Elona Muska s inozemstvom ‘vrijedni pažnje‘. Ovaj komentar je uslijedio nakon što je predsjedniku SAD-a upućeno pitanje o Musku i njegovim novim investitorima pomoću čijih je sredstava preuzeo Twitter. Radi se o princu Saudijske Arabije Alwaleedu bin Talalu koji je uložio 1,89 milijardi dolara, što je pomoglo Muska da preuzme ovu društvenu mrežu.

Također, novinare je zanimalo hoće li Vlada Joea Bidena istražiti tu transakciju koja uključuje Saudijce te smatraju li najbogatijeg čovjeka na svijetu prijetnjom američkoj nacionalnoj sigurnosti.

- Suradnja i tehnički odnosi Elona Muska s drugim zemljama vrijedni su pažnje. Radi li ili ne bilo što neprimjereno - ne sugeriram to. Sugeriram da je vrijedno pogledati. To je sve što ću reći – rekao je predsjednik SAD-a.

Podsjetimo, Musk je nedavno dovršio svoje 44 milijarde dolara vrijedno preuzimanje Twittera, čime je okončana dugotrajna pravna bitka. Posao su financirali  Musk i skupina drugih investitora, među kojima je spomenuti princ ali i bivši vlasnik Twittera Jack Dorsey.

Upravo je princ Saudijske Arabije Alwaleed i Kingdom Holding Company drugi su najveći ulagači u novu privatnu tvrtku, prema podnesku američkom nadzornom tijelu za financije.

Ranije ovog mjeseca demokratski senator Chris Murphy pozvao je na trenutnu istragu implikacija udjela Saudijske Arabije u Twitteru zbog brige oko nacionalne sigurnosti.

- S obzirom na ključnu ulogu Twittera u javnoj komunikaciji, zabrinut sam zbog potencijalnog utjecaja vlade Saudijske Arabije - rekao je u pismu Murphy, koji vodi ključni pododbor za vanjske odnose.

Kineska prijetnja

Osim što se brinu o Saudijcima, SAD-u se ne sviđaju ni Muskove veze s Kinom. U intervjuu za Financial Times objavljenom početkom listopada, Musk je otkrio da su mu kineske vlasti jasno dale do znanja da ne odobravaju njegovo uvođenje Starlinka u Ukrajini te su tražile jamstva da Musk neće prodavati svoj Starlink u Kini (čitaj Tajvanu). Da strah dužnosnika nije neopravdan govori i činjenica da je Musk održavao bliske odnose s visokim dužnosnicima kineske vlade, nakon što je pozvao kineskog veleposlanika u SAD-u da s njim  testira vožnju u Tesla vozilu s autopilotom. U međuvremenu, njegova šangajska ‘Gigafactory‘ ima za cilj proizvesti milijun električnih vozila godišnje za Teslu, a prošle je godine već činila polovicu ukupne globalne proizvodnje tvrtke.

Štoviše, Kina je već sad Teslino drugo najveće tržište na svijetu, nakon Sjedinjenih Država. Zbog svih tih veza, smatra se kako bi Kina mogla  iskoristiti svoju važnost za Teslu kako bi povećala utjecaj na druge Muskove poslove, što pokazuje zahtjev upućen Musku o Starlinku. Nacionalne sigurnosne implikacije SpaceX-a i njegove platforme Starlink očite su, ali što je s Twitterom?

Iako ga blokira kineski Veliki vatrozid i nije dostupan unutar zemlje, Twitter ostaje glavna meta pekinškog aparata za online propagandu. Još u prosincu 2021. Twitter je uklonio 2048 računa za koje se tvrdilo da su ‘pojačali narative Kineske komunističke partije u vezi s postupanjem prema ujgurskom stanovništvu‘.

Svi ti problemi u kombinaciji sa smanjenom radnom snagom mogu rezultirati slabijom kibernetičkom sigurnošću, mnogo većim razinama rizika i potencijalno katastrofalnim ishodima za Twitter i sve njegove korisnike, smatraju dužnosnici u Vladi.

Veća briga

Početkom listopada, Ian Bremmer, voditelj konzultantske tvrtke za politički rizik Eurasia Group, napisao je svojim klijentima da ga je Musk obavijestio o nedavnom razgovoru koji je imao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, neposredno prije nego što je Musk tweetao kako bi pozvao Ukrajince da prihvate dogovoreno rješenje s Rusijom prepuštanjem Krima neprijatelju. Musk je odbacio Bremmerove optužbe, ali je Bremmer ostao pri svom ‘iskrenom‘ izvještavanju.

Unatoč svim ovim potencijalno eksplozivnim optužbama o Muskovim vezama i mogućim ranjivostima prema stranim silama, Washington još uvijek nije poduzeo nikakve korake kako bi ispitao bilo kakve zabrinutosti vezane uz nacionalnu sigurnost povezane s Twitterom.

25. travanj 2024 11:53