Biznis i politika
StoryEditor

Kineski juan dosegnuo najnižu razinu u posljednjih 15 godina

25. Listopad 2022.

Zbog novog tima u državnom vrhu Kine i posrnulog gospodarstva, kineski je juan dosegnuo najnižu razinu u odnosu na dolar od 2007. godine, a kriza je tako s dionica prešla na valutna tržišta.

Kineska valuta ove je godine već pogođena povećanjem razlike u kamatnim stopama sa SAD-om, a danas je pao za čak 0,6 posto na 7,3084 juana za dolar. Pad je uslijedio nakon što je Narodna banka Kine pomaknula sredinu raspona trgovanja valute na najnižu razine od globalne financijske krize.

Valuta je izgubila čak 13 posto svoje vrijednosti ove godine, a najnoviji pad dolazi nakon globalne rasprodaje kineskih dionica pri čemu je indeks Hang Seng China Enterprises izgubio više od 7 posto u ponedjeljak, a Nasdaq Golden Dragons indeks velikih tehnoloških dionica kojima se trguje u New Yorku pao je više od 14 posto.

Narodna banka prkosila stvarnosti

Rasprodaja je uslijedila nakon kongresa Komunističke partije Kine u Pekingu prošlog tjedna u kojima je predsjednik Xi Jinping uznemirio globalne ulagačke puneći više redove kineskog vodstva lojalistima koji su više usredotočeni na nacionalnu sigurnost i strogu politiku nulte borbe protiv koronavirusa nego na gospodarski rast ili podršku tržištima.

‒ Nešto je trebalo dati ‒  rekao je Sean Callow, viši valutni strateg Westpac banke, o odluci središnje banke da postavi raspon trgovanja znatno niže nego što ga je držala tijekom stranačkog kongresa.

‒ Narodna banka Kine je oko tri tjedna prkosila stvarnosti u smislu srednje točke trgovanja ‒ rekao je Callow.

Dodao je da je tečaj juana dotaknuo nisku granicu trgovačkog raspona do zatvaranja trgovanja u ponedjeljak, što znači da osim ako središnja banka nije voljna izravno intervenirati na tržištima, ‘najbolja opcija koju su imali bila je postaviti realističniju središnju točku‘.

Dionice blago smanjile gubitke

Tržišta u kontinentalnoj Kini također se suočavaju sa stalnim prodajnim pritiskom stranih financijskih institucija, koje su poništile gotovo sve svoje neto kupnje dionica uvrštenih na burzi u Šangaju i Shenzhenu ove godine.

Izračuni Financial Timesa pokazuju da su offshore ulagači koji koriste hongkonški Stock Connect program prodali više od 52 milijarde juna, odnosno 7,1 milijarde dolara vrijednih dionica s kopna ovog mjeseca, ostavljajući samo 1,6 milijardi juana u neto kupnji za 2022. godinu.

Dionice u Hong Kongu blago su smanjile gubitke u utorak, s indeksom Hang Seng China Enterprises koji je porastao za oko 1 posto. Kineski referentni indeks CSI 300 dionica uvrštenih na burzi u Šangaju i Shenzhenu danas je pao za dodatnih 0,1 posto, čime su tjedni gubici dosegli 3 posto.

15. travanj 2024 02:23