Biznis i politika
StoryEditor

Kinezi u Europi više ne kupuju kompanije već ulažu u tvornice baterija i startupove

09. Svibanj 2023.
Kina i Europska unija

Kineska ulaganja u Europi uvelike su se promijenila i sada su fokusirana na automobilske baterije i osnivanje startupova, pokazalo je u utorak istraživanje China Institute Mericsa i Rhodium Groupe.

Prvi puta od 2008. godine kineski ulagači lani su više ulagali u osnivanje podružnica i u izgradnju tvornica nego u kupnju kompanija, utvrdili su u China Institute Mericsu i Rhodium Groupu.

Vrijednost kineskih akvizicija u Europi pala je za čak 22 posto, na 3,4 milijarde eura.

 -Izravna ulaganja nisu tako striktno regulirana kao kontroverzne akvizicije u ključnoj infrastrukturi ili tehnološkom sektoru. Promjenjivi obrasci ulaganja jasno pokazuju snagu kineske konkurencije, posebno na području e-mobilnosti -  objasnio je glavni ekonomist Mericsa Max Zenglein.

Novi projekti pokrenuti su uglavnom u automobilskom sektoru, utvrdili su autori istraživanja, izdvojivši ulaganja kineskih proizvođača baterija, poput CATL-a, Envision AESC-a i SVOLT-a, u tvornice u Njemačkoj, Britaniji, Francuskoj i Mađarskoj.

Te četiri zemlje privukle su čak 88 posto izravnih kineskih ulaganja u Europi, ali i najviše akvizicija i spajanja.

 -Kineske kompanije ulažu milijarde u europski lanac vrijednosti u sektoru e-mobilnosti i postale su važan igrač u energetskoj tranziciji -  zaključila je direktorica Rhodium Groupe Agatha Kratz.

 

25. travanj 2024 03:00